Нова хвиля ковіду. Захворюваність різко зростає, чіткої інформації, де можна зробити вакцину, МОЗ не публікує

Про те, що відбувається щось не те, стало зрозуміло, коли в п’яти аптеках, до яких звернулися журналісти Texty.org.ua, не знайшлося текстів на ковід. “Усі розібрали”, — можна було почути стандартну відповідь.

Це стало ще одним підтвердженням, що Україною шириться чергова хвиля цього захворювання. До цього були свідчення людей з близького оточення. Хтось “ударно” протемпературив кілька днів, у когось взагалі не було жодних симптомів, але рідні втратили смак, а хтось реально зліг більше, ніж на тиждень.

Паралельно у медіа з’явилася інформація, що Україною шириться один із варіантів уже знаного в Україні різновиду ковіду Omicron — штам FLiRT. Саме він набув найбільшого поширення сьогодні у світі.

chart'2

Інфографіку підготовлено на основі даних Національної служби здоров'я України (НСЗУ). У вихідні не хворіють менше, але рідше звертаються до лікарів. Також варто враховувати, що не усі хворі звертаються у лікарні. Також, на жаль, статистики за серпень ще немає, хоча ці дані держава мала б очолювати швидше.

За даними Національної служби здоров’я України, 1 червня було зафіксовано всього 33 пацієнти, які звернулися за медичною допомогою з діагнозом ковід, то вже за місяць — 1 липня з подібним діагнозом до медиків звернулося 200 пацієнтів. А вже у кінці липня кількість хворих почала коливатися від 1,3 до 1,5 тисяч за добу.

Звісно, з таким зростанням варто готуватися до подальшого збільшення кількості хворих

Хоча цей штам не такий сильний, як попередній, все ж МОЗ має зробити низку кроків.

По-перше, почати кампанію із закликом вакцинуватися. По-друге, подбати, щоб в аптеках була достатня кількість тестів. Також варто перевірити запаси кисню і чи в робочому стані апарати ШВЛ, подумати над тим, щоб їх можна було підключати в укриттях лікарень. І тут хотілося б більше почути про плани щодо цього самого МОЗ.

Якщо забити у гугл-пошук запитання "де вакцинуватися", то першою видається новина Мінздоров'я від 3 січня 2024 року з посиланням на гугл-таблицю з адресами пунктів вакцинації, але при спробі цю таблицю відкрити вискакує віконце, що власник її видалив.

На порталі Хелсі розділ присвячений адресам пунктів вакцинації теж не заповнений.

Можливо, вакцинуватися можна через сімейного лікаря, але ми ще не пробували.

ковід моз інфографіка вакцинація

Знак гривні
Знак гривні