Сейм несе в Десну з Курської області чорну воду і мертву рибу

У річці Сейм, що протікає по Курській і Бєлгородській областях Росії, по Сумщині і Чернігівщині та впадає у Десну, значно перевищена допустима концентрація забруднюючих речовин. Зокрема, амонію, про що свідчать результати гідрохімічного аналізу, повідомляє Держрибагентство України.

Вода у Сеймі почорніла, відчувається запах гнилі і аміаку, на поверхню спливла мертва риба. Така ситуація, зокрема, поблизу Батурина.

У Десні на Київщині замору риби поки що немає, відповідним службам доручено щоденно моніторити ситуацію. Проте на всяк випадок у цій річці теж уже заборонили купатися, ловити рибу, поїти худобу та використовувати річкову воду для господарських потреб.

Мертва риба у річці Сейм. Фото Держрибагентства України.
Мертва риба у річці Сейм. Фото Держрибагентства України.

Ймовірно, це наслідки скиду невідомих речовин у ріку. Відкрито кримінальне провадження за фактом забруднення природної водойми. У Держрибагентстві заявляють, що річку отруїли росіяни.

Результатом забруднення стала масова загибель риби внаслідок критично низького вмісту розчиненого у воді кисню (менше 1 мг/л при мінімально допустимій нормі 4 мг/л).

Наразі забруднення поширилось по всій акваторії Сейму на території України - у межах Сумської області та на Чернігівщині.
Концентрація розчиненого кисню у воді залишається критично низькою на всьому досліджуваному відрізку водойми, що свідчить про високий рівень забруднення.

Наслідки забруднення річки Сейм. Фото: Держрибагентство України
Наслідки забруднення річки Сейм. Фото: Держрибагентство України

Конотопська районна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки заборонила купатися в річці, ловити рибу та використовувати воду з річки для господарських потреб на території шістьох громад на Сумщині.

Рибоохоронні патрулі намагаються ліквідувати наслідки екологічної катастрофи, збирають і захоронюють мертву рибу.

Сейм – ліва і найбільша притока Десни, протікає в Бєлгородській та Курській областях Росії, а також в Україні (250 з 714 км), в межах Чернігівщини та Сумщини.
На ній стоять міста Путивль і Батурин.

Зазначимо, що забруднення річки у верхів'ях не означає автоматичне забруднення всього басейну, аж до моря.
Річка - складна екосистема, яка має здатність до самоочищення і нижче по течії концентрацію шкідливих речовин стає меншою і меншою.

Проте, звісно, все залежить від кількості шкідливих речовин, які потрапили чи потрапляють у воду.

курськ екологічна катастрофа забруднення річка

Знак гривні
Знак гривні