Покровський напрямок: росіяни досягли тактичних успіхів (звіт ISW)

“Російські війська досягли значних тактичних успіхів на Покровському напрямку на тлі повідомлень про те, що українські війська відійшли з окремих районів на південний схід від Покровська”, – йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 27 серпня 2024 року.
Нижче пропонуємо ключові тези з звіту в українському перекладі.

Просунулися більше, ніж на два кілометри

Геолокаційні кадри, опубліковані 27 серпня, підтверджують, що російські війська просунулися більш, ніж на два кілометри від своїх останніх підтверджених позицій у північно-західну Новогродівку (на південний схід від Покровська) вздовж вулиці Дубініна, що свідчить про те, що російські війська додатково утримують позиції в центральній частині міста.

Останнім часом темпи просування російських військ у напрямку Покровська були відносно швидкими, і російські війська пройшли більшу частину Новогродівки за лічені дні. Схоже, що російські війська просуваються вздовж залізничної лінії в Новогродівці в напрямку Покровська, замість того, щоб вести бойові дії в усій міській зоні населеного пункту.

Порівняно швидке просування російських військ у Новогродівку за останні 24 години, ймовірно, частково стало можливим завдяки очевидному відходу українських військ з Новогродівки. Теоретично, російські війська можуть відносно легко просуватися через Новогродівку, незважаючи на її відносну міську забудову, якщо українські захисники не отримають підтримки.

Раніше ISW вже оцінювала, що російським військам знадобиться більше часу для захоплення Новогродівки, але ця оцінка виявилася невірною і базувалася на тому, що українські війська утримували позиційну оборону в урбанізованих районах Новогродівки - чого наразі, схоже, не відбувається.

Покровськ важливіший

Урбанізовані райони без достатніх оборонних сил не є невід'ємною перешкодою на полі бою, і українське командування, ймовірно, вирішило, що оборона Новогродівки не варта потенційних втрат. Новогродівка сама по собі не є оперативно важливим містом — її потенційне захоплення теоретично відкрило б шлях до Покровська (операційна мета Росії на цій ділянці фронту). Але Покровськ більший, більш укріплений і, зрештою, важливіший за Новогродівку завдяки своєму центральному положенню як ключового логістичного вузла в західній частині Донецької області, українські війська навряд чи відійдуть з Покровська, не захистивши місто.

Російське військове командування, ймовірно, буде змушене витратити значні сили і засоби для захоплення більш захищеного і важливого міста Покровськ, якщо українське військове командування вирішить посилити цей напрямок. Таким чином, наступаючі російські війська навряд чи зможуть утримувати нинішні темпи наступу нескінченно довго, особливо якщо вони почнуть штурм самого Покровська.

Найбільш боєздатні частини

Російське просування в напрямку Покровська наразі підтримують найбільш боєздатні російські війська, а наступальні операції Росії є символом ширшої російської теорії перемоги в Україні, яка ґрунтується на, здавалося б, нескінченному шліфуванні тактичних успіхів.

Постійне і цілковите надання Росією пріоритету Покровському напрямку, ймовірно, вплине на загальний бойовий потенціал Росії в Україні після будь-якого сценарію розвитку подій в Покровську, особливо в умовах, коли Кремль намагається збалансувати здобутки в Покровську із захистом від українського вторгнення в Курську область.

Курський маневр

Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський заявив під час прес-конференції 27 серпня, що однією з головних цілей України, яка розпочала Курську операцію, було відволікти російські сили від критичних ділянок фронту, і що Росія передбачила цю мету і натомість зосереджує свої основні зусилля та посилює свою присутність на Покровському напрямку.

Сирський також повідомив, що Росія перекинула понад 30 000 військовослужбовців з інших невизначених ділянок фронту в Україні до Курської області, і спрогнозував, що ця кількість буде продовжувати зростати, зазначивши, що Росія одночасно активізує свої зусилля на Покровському напрямку.

Спостереження Сирського збігаються з поточною оцінкою ISW, що російське військове командування продовжує надавати пріоритет фронту під Покровськом, а не витісненню українських сил з Курської області.

Раніше ISW вже зазначала, що не бачила доказів передислокації Росією підрозділів, які зараз задіяні під Покровськом, до Курської області, але бачила докази того, що замість них Росія розгортає резервні підрозділи та підрозділи з некритичних ділянок фронту, які, ймовірно, складають більшу частину з 30 000 військових, перекинутих до Курської області, про які говорив Сирський.

Заяви Сирського свідчать про те, що російське військове командування, як і раніше, не бажає передислоковувати війська, які зараз воюють під Покровськом, і надалі віддаватиме перевагу використанню цих відносно більш боєздатних військ для забезпечення тактичних переваг і утримання ініціативи в Донецькій області. Очевидне продовження надання Росією пріоритету територіальним здобуткам під Покровськом відповідає сформульованій президентом Росії Володимиром Путіним теорії перемоги в Україні, яка передбачає, що російські війська утримуватимуть ініціативу і вестимуть постійну війну на виснаження, щоб пережити Україну та її партнерів.

Російські наступальні дії навколо Покровська врешті-решт досягнуть кульмінації, хоча часові рамки, коли російські сили досягнуть кульмінації, залишаються незрозумілими. Фахівці Інституту дослідження війни не готові прогнозувати кульмінацію, особливо зважаючи на те, що російські війська нарощують темпи наступу в цьому районі, а українські війська відступають на підготовлені оборонні позиції на захід від Гродівки, які, в принципі, мають бути більш вигідними для оборони.

Передислокація 30 000 російських військових до Курської області може в кінцевому підсумку послабити російський потенціал на українському театрі бойових дій після кульмінації наступу на Покровськ.

ISW вже оцінював, що операції України в Курській області вже мали оперативний і стратегічний вплив на російські війська на всьому театрі бойових дій, а вторгнення України в Курську область поставило під сумнів теорію перемоги Путіна, перехопивши ініціативу в новій зоні бойових дій і водночас погіршивши здатність Росії утримувати довгострокову ініціативу на певних ділянках фронту в межах України.

Аналогії з Бахмутом

Очевидно, що російське командування наразі надає пріоритет Покровську, але цей розрахунок, ймовірно, зміниться залежно від того, коли російські війська досягнуть кульмінації в цьому районі, і командуванню врешті-решт доведеться повністю рахуватися з переорієнтацією своїх пріоритетів на відсіч українським військам з Курської області.

Російські війська просунулися менш ніж на 10 км на схід від Бахмута після піррового захоплення Бахмута в травні 2023 року, і російські війська, які витрачають сили на Покровському напрямку, можуть зіткнутися з аналогічним виснаженням після досягнення кульмінації.

хід війни покровськ бойові дії

Знак гривні
Знак гривні