Дірявий кордон і порожні слова. Генпрокурор звітує про викриття 84-х злочинних груп, але Дмитрук все одно утік

“Моє обурення навіть більше, ніж обурення суспільства,” – прокоментував 27 серпня Генпрокурор України Андрій Костін виїзд за кордон народного депутата Артема Дмитрука, повідомляє Укрінформ.

В Офісі Генпрокурора повідомили про оголошення підозри Дмитруку в неділю, 25 серпня, наступного дня після того, як “Українська правда” повідомила про втечу Дмитрука у Молдову. Він перетнув українсько-молдовський кордон пішки, через пункт пропуску “Паланка”. Хоча, якщо вірити прикордонній базі, він і досі перебуває в Україні, написав журналіст УП Михайло Ткач.

Чинному депутату, обраному від президентської партії “Слуга Народу” у 2019-му і виключеному з фракції у 2021 році, повідомили про підозру за двома епізодами: напад з групою людей на правоохоронця в Одесі, спробу забрати в нього зброю та побиття колишнього військового у Києві.
Про перший епізод раніше не згадувалося публічно. У медіа є лише згадка про конфлікт за участю охоронців Дмитрука в Одесі у 2021 році. Бійка у Києві була у жовтні 2023 року. З 2021-го і досі депутат Дмитрук не раз потрапляв у новини й з інших приводів.

Артем Дмитрук, 31-річний боксер з Одеси. Був обраний до Верховної Ради України від президентської партії "Слуга Народу" і пізніше виключений з фракції після численних проявів проросійської позиції.
Артем Дмитрук, 31-річний боксер з Одеси. Був обраний до Верховної Ради України від президентської партії "Слуга Народу" і пізніше виключений з фракції після численних проявів проросійської позиції.

Дав інтервʼю пропагандисту Анатолію Шарію у 2021-му, влаштував бійку в Одеській міськраді у 2022-му, перешкоджав процесу заборони УПЦ МП в 2023-му. Вніс заставу за підозрюваного у виправданні збройної агресії РФ ієродиякона УПЦ МП Павла Музичука, співпрацював з підозрюваним у держзраді священником і став іподияконом цієї церкви у 2024-му.

Але підстав для оголошення підозри Дмитруку в Генпрокуратурі назбиралося достатньо лише 25 серпня 2024-го, рівно наступного дня після того, як він незаконно виїхав з України до Молдови, а там сів на літак до Італії.

“І я думав: чому… в цьому випадку ця людина просто, як по маслу, нелегально перейшла держкордон? Тому це обурення я абсолютно поділяю», — бідкався Генпрокурор, коли кореспондент “Укрінформу” запитав його про втечу Дмитрука під час форуму «Україна 2024. Незалежність»

Він пояснив, що «очікував на якісну підготовку матеріалів за обома провадженнями. І щойно ці матеріали були підготовлені та ретельно перевірені”, а тоді “одразу підписав повідомлення про підозру. Коли ми підписуємо підозру, ми маємо розуміти, з якими доказами прокурор іде до суду і яким має бути вирок».

На цьому ж форумі Андрій Костін повідомив про 4 тисячі відкритих проваджень щодо нелегального перетину кордону, відзвітував, що “лише цьогоріч викрили 84 організованих злочинних групи загальною чисельністю понад 270 осіб, які допомагають у нелегальному перетині кордону”.
“Це велика проблема, і її потрібно вирішувати. На жаль, ми не можемо всіх зловити, хоч і будемо домагатися цього", - сказав Костін.

Від редакції Texty.org.ua:

Очевидно, нардеп Дмитрук утік за допомогою 85-ї, ще не викритої групи.
Численні повідомлення прикордонних та правоохоронних служб про затримання на кордоні утікачів, із застосуванням дронів та інших сучасних засобів, як і повідомлення Генпрокурора про 84 знешкоджених злочинних груп виглядають анекдотично на тлі того, як український кордон незаконно і безперешкодно перетинають впливові люди, у тому числі ті, яким виїзд заборонений, хоча звичайні чоловіки, який виїзд дозволений мають зібрати купу довідок і відстояти дні в різних чергах.

Згадаймо нещодавню втечу з України екс-співласника “Приватбанку” Геннадія Боголюбова за підробленим паспортом.

Ми вважаємо, що загальна заборона на виїзд за кордон депутатам різних рівнів та чиновникам шкідлива (про це детально тут). Але у випадку Дмитрука, Потрнова, та інших котрих звинувачують у зраді чи корупції правоохоронці мають діяти швидше, затримувати потенційних підозрюваних до того, як їм стане відомо з неформальних джерел про справу проти них і намір їх заарештувати. Сподівання правоохоронців на загальну заборону на виїзд, як неодноразово бачимо марні і не професійні.

І зовсім імпотентними виглядають висловлювання Генпрокурора про те, що у Дмитрука ще є можливість “з’явитися на допит слідчого в установлені дати. Це – четвер і п’ятниця”.
Утікач тим часом вітає 75 тисяч читачів свого телеграм-каналу зі святом Успіння Пресвятої Богородиці і розповідає, як українські спецслужби переслідують його та його родину (так переслідують, що він аж вільно їздить Європою і спілкується зі своєю аудиторією в Телеграмі).

генпрокуратура слуга народу втікачі за кордон

Знак гривні
Знак гривні