Телеграм став життєво важливим для російської армії, пише Politico

Видання пише, що затримання засновника Телеграм Павла Дурова французькою владою викликало обурення в Росії, хоча звинувачують його у тому, що його соцмережа використовується для дитячої порнографії, торгівлі наркотиками та організованої злочинності.

Це тому, що Телеграм широко використовується російськими військовими для зв'язку на полі бою через проблеми з розгортанням власної захищеної системи зв'язку. Це також основний засіб зв'язку для військових блогерів і ЗМІ, які виступають за війну, а також для мільйонів пересічних росіян.

"Вони практично затримали начальника управління зв'язку російської армії", - йдеться в повідомленні російського телеграм-каналу військового блогера "Правление на войне".

Інший російський блогер повідомив, що фахівці працюють над альтернативою Телеграма і арешт Дурова може прискорити розробку незалежної системи зв'язку для армії.

Стурбовані російські політики закликають звільнити Дурова. "Арешт [Дурова] може мати політичне підґрунтя і бути інструментом для отримання доступу до особистої інформації користувачів Telegram", - заявив віце-спікер російської Думи Владислав Даванков. "Цього не можна допустити. Якщо французька влада відмовиться звільнити Павла Дурова з-під варти, я пропоную докласти всіх зусиль, щоб перевезти його в ОАЕ або Російську Федерацію. З його згоди, звичайно".

Вони побоюються, що Дуров може передати ключі шифрування французькій владі, що відкриє доступ до платформи і будь-яких повідомлень, які користувачі вважали зашифрованими.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив у понеділок, що арешт Дурова "жодним чином не був політичним рішенням".

Російське посольство зажадало надати йому доступ до Дурова, але Кремль досі не зробив жодної заяви з приводу арешту.

"Перш ніж щось говорити, треба дочекатися прояснення ситуації", - заявив речник Кремля Дмитро Пєсков.

Водночас чиновникам і правоохоронним органам було доручено видалити все своє спілкування з Telegram, повідомив прокремлівський канал База.

"Всі, хто звик використовувати платформу для чутливих розмов/розмов, повинні видалити ці розмови прямо зараз і не робити цього більше", - заявила кремлівська пропагандистка Маргарита Симоньян у дописі в Телеграмі. "Дурова закрили, щоб отримати ключі. І він збирається їх віддати".

Відсутність модерації в Telegram зробила його притулком для незаконної торгівлі зброєю і наркотиками на Заході та інструментом комунікації, вербування диверсантів і пропаганди на Сході, розповів POLITICO Назар Токар, голова Kremlingram, слідчої групи активістів, які вивчають безпеку Телеграм і його потенційні зв'язки з Кремлем, в інтерв'ю виданню POLITICO.

Статтю Назара Токара про небезпеки Телеграма читайте тут

"Росіяни все роблять через Телеграм. Вони вербують агентів і людей для контрдій. Сьогодні в Україні популярна кампанія з вербування людей, які б палили українські військові машини. І вона досить успішна. Вони координують свої військові зусилля за допомогою нього", - сказав Токар.

Українські військові здебільшого використовують платформу Signal для своїх комунікацій, але більшість державних установ, включно з офісом президента, мають канали в Telegram. Він також широко використовується для особистих повідомлень і блогів українськими солдатами та цивільними особами.

Арешт Дурова відродив гарячу дискусію в Україні про те, чи повинен Київ заборонити платформу, каже Токар.

Але Telegram набагато важливіший для Росії, ніж для України.

"Я думаю, що росіяни панікують, тому що вони намагаються передбачити можливі наслідки для свого важливого інструменту комунікації і намагаються убезпечити себе і видалити звідти інформацію. Але все буде залежати від французького уряду і судів - чи посадять вони Дурова до в'язниці, чи домовляться і звільнять його, а він натомість надасть їм якусь інформацію - ми поки що не знаємо", - сказав Токар.

безпека даних телеграм Дуров

Знак гривні
Знак гривні