Інвестфонд, де працюють сини наближених до Путіна олігархів, допоміг Маску купити Твіттер

Джек Мошкович, син засновника “Русагро” Вадима Мошковича, та Денис Авен, син президента “Альфа-груп” Петра Авена, є співробітниками американського інвестиційного фонду 8VC, згаданого серед сотні інвесторів, що допомогли у 2022 році Ілону Маску придбати соцмережу Twitter, пізніше перейменовану на X.

Денис Авен та Джек Мошкович. Фото з сайту інвестиційного фонду 8VC
Денис Авен та Джек Мошкович. Фото з сайту інвестиційного фонду 8VC

Цей перелік став відомим після оприлюднення виданнямThe Washington Post документу Окружного суду Північного округу Каліфорнії від 20 серпня 2024 року (оригінал документу можна подивитися тут).
Документ був розсекречений 20 серпня після клопотання Комітету зі звітів про свободу преси про оприлюднення записів від імені незалежного репортера Джейкоба Сільвермана.

Серед сотні найбільших спонсорів угоди вартістю 44 мільярди доларів США є американський інвестиційний фонд 8VC, що базується в США.

Батьки двох російських співробітників фонду Мошковича і Авена є ключовими фігурами у російському бізнесі, тісно повʼязані з тамтешнім диктатором Владіміром Путіним та з 2022 року перебувають під західними санкціями через сприяння кремлівському режиму під час російсько-української війни.

Мошкович заробив свої статки в аграрному секторі Росії, заснувавши "Русагро", одну з найбільших російських агропромислових компаній. Він також працював у Раді Федерації, верхній палаті російського парламенту, з 2006 по 2014 рік.
Петро Авен є президентом "Альфа-груп", одного з найбільших фінансово-промислових консорціумів Росії, який активно задіяний у державних контрактах, повʼязаних з фінансуванням війни в Україні.

Засновник фонду 8VC Джо Лонсдейл, що нещодавно публічно підтримав Дональда Трампа, у своєму дописі в соцмережі Х пояснив, що найняв синів російських олігархів, виключно на підставі їхніх професійних якостей та незважаючи на статус батьків.
Нащадки олігархів отримали якісну західну освіту (приватні школи в Англії, Стенфордський та Єльський університети), мешкають у США.
Лонсдейл заявив, що його працівники не мусять відповідати за своїх батьків та навіть спробував виправдати тих, припустивши, що олігархи в Росії мусять іноді взаємодіяти з урядом “через особливості бізнесу в країні” незалежно від їхніх поглядів.

За даними російського видання “Проект.”, "Альфа-банк", що належить батьку Дениса Авена Петру, фінансує постачальників сировини для підприємств оборонно-промислового комплексу.

Згідно з дослідженням, оприлюдненим Європейською комісією минулого року, соцмережа X (колишній Twitter) Ілона Маска відіграла важливу роль у тому, що російська пропаганда про Україну досягла більшої кількості людей, ніж до початку великої війни.

Дослідження показало, що, попри добровільні зобов'язання найбільших соціальних мереж протидіяти російській пропаганді, російська дезінформація проти України процвітає.

"Протягом 2022 року аудиторія та охоплення акаунтів у соціальних мережах, орієнтованих на Кремль, суттєво зросли по всій Європі, – йдеться у дослідженні. – Попередній аналіз свідчить про те, що охоплення і вплив підтримуваних Кремлем акаунтів ще більше зросли в першій половині 2023 року, зокрема, через руйнування стандартів безпеки Twitter".

маск твіттер пропаганда

Знак гривні
Знак гривні