Офіцер, що навчив багатьох. Легендарний сапер отримав звання Героя України. Він живий і служить далі

Майор Руслан Панезьоров, командир групи інженерного забезпечення 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ, отримав найвищу нагороду до Дня Незалежності України. Про це повідомила прес служба бригади.

Руслан Панезьоров. Фото: Censor.net
Руслан Панезьоров. Фото: Censor.net

"Якщо солдат не може чи боїться виконати бойове завдання, наш командир бере вибухівку, бере його і йде разом з ним, щоб показати, що це завдання можливо виконати, а страх свій можливо контролювати" - ділиться враженнями підлеглих про свого командира, майора Панезьорова, журналістка і військовослужбовиця Катерина Петренко.

Панезьоров - бойовий офіцер, який воює з 2014 року, у різні періоди був у багатьох найгарячіших точках російсько-української війни.
У 2014-му він звільняв Словʼянськ, у березні 2022-го брав участь в обороні Миколаєва, у вересні того ж року - у контрнаступі на Харківщині, пізніше воював під Бахмутом і Кліщіївкою.
Має величезний досвід мінування та розмінування територій, підриву мостів і налагодження понтонних переправ, а також виконання численних інших задач інженерного підрозділу, у тому числі в сірій зоні.

Руслан Панезьоров. Фото прес служби 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ.
Руслан Панезьоров. Фото прес служби 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ.

Він служить сапером у своїй бригаді з 1998 року, відколи пішов до армії на строкову службу. За час служби став командиром групи, отримав звання майора.

- Повномасштабне вторгнення застало нас на Миколаївщині, - розповідає Панезьоров про лютий-березень 2022 року в нещодавньому інтервʼю для сайту Censor.net. - Ми знищили мости в районі Миколаєва, потім в районі Вознесенська, завдяки чому і стримали навалу, а потім пішли і в контрнаступ на Миколаївщині. У них тоді не було часу щось сильно мінувати. Тільки частково ставили мінні шлагбауми на дорогах. Одне було мінне поле, достатньо велике, ми зняли порядку 150 мін в районі одного населеного пункту. Але перший, хто там підірвався, це москальский спецназ. Їхали на "Тигрі", не знали, що там їхнє ж мінне поле – і наїхали на міну. За рахунок того, що вони підірвалися, ми й виявили те мінне поле."

Панезьоров навчив саперній справі не один десяток солдат, він уміє налагодити процес навчання, надихати та підтримувати бійців.

- Головне, щоб солдат-сапер був впевнений в своїх силах, - вважає він. - І щоб він був сміливий. Сміливості навчитись не можна, якщо людина боїться, то ти її не навчиш. Спочатку чисто з контрактників були групи, потім контрактники ставали командирами груп, до них давали мобілізованих, і так один одного вони вчили. У тихі дні, коли не було багато роботи, ми проводили різного роду заняття, тренування. Так підтягували особовий склад."

Руслану Панезьорову 49 років, він родом з Вінничини. У липні цього року у них з дружиною народилася довгожданна донечка.

Руслан Панезьоров з дружиною та донечкою. Фото з особистого архіву. Джерело: https://kalynivka.city/
Руслан Панезьоров з дружиною та донечкою. Фото з особистого архіву. Джерело: https://kalynivka.city/

зсу герой України армія

Знак гривні
Знак гривні