На постраждалих від військових дій полях виявлений надлишок нікелю. Що це означає?

За результатами аналізу однієї з сільськогосподарських компаній, у перевірених 400 зразках ґрунту фермерських господарств виявлений вміст нікелю, який перевищує гранично допустимі норми максимум на 20%. Також більшість перевірених полів мають достатньо високий вміст свинцю та миш’яку в деяких із відібраних зразків, але в межах гранично допустимих норм.

Українське поле під час бойових дій. Фото: @libkos
Українське поле під час бойових дій. Фото: @libkos

Визначений у результаті перевірки перших партій ґрунтів надлишок нікелю може призвести до захворювання рослин, порушення їх метаболізму та зниження урожайності, а також накопичення нікелю в продукції, що робить її непридатною для харчових та кормових цілей.

Для усунення надлишку металу фахівці рекомендують використовувати відомі та доступні методи покращення структури ґрунтів — глибоку оранку, вапнування, застосування органічних добрив тощо, а також наголошують на необхідності ретельно відслідковувати вміст нікелю у збіжжі, зібраному на полі.

"Згідно з даними уряду, до 25% української землі зазнали впливу війни. А така загроза ґрунтам України може становити серйозні ризики для майбутнього сільського господарства в країні, а також для її внеску в забезпечення продовольчої безпеки в усьому світі" — каже фахівець з агрономії Сергій Резніченко.

вплив війни пшениця сільське господарство

Знак гривні
Знак гривні