Курська операція породжує ейфорію й відвертає увагу від Покровська. Його падіння – стратегічна загроза, – Муженко

Контрнаступ України на Курську область викликав великий резонанс, але водночас відкрив низку стратегічних ризиків – зокрема, для Донбасу, а також Запорізької та Дніпропетровської областей. У цьому певен Віктор Муженко, головнокомандувач ЗСУ в 2014-2019 роках. Далі – дещо скорочена пряма мова генерала з його допису в фейсбуку.

Історичні паралелі

Покровськ вирішує стратегічне питання оволодіння Донбасом і створення умов окупації всієї частини південно-східної України.

Теперішня ситуація навколо Покровська ставить під загрозу контроль над Донбасом, обумовлює ймовірність оволодіння ворогом Запорізькою областю, вихід на оперативний простір у Дніпропетровській області, перспективу можливого оточення Харкова - це те, що не спромоглися зробити радянські війська після Курської битви.

У Другій світовій війні, у 1943-му, після Курської битви радянські війська планували використовувати свою перевагу для оточення стратегічних об'єктів, але цей план не був реалізований повністю через сильний опір і прорахунки в стратегії.

Сьогоднішня ситуація демонструє, що Росія намагається втілити схожий задум, щоб досягти контролю над ключовими територіями на сході України.

Фото ілюстративне. Джерело: Getty Images
Фото ілюстративне. Джерело: Getty Images

Загроза для України

Захоплення Покровська може суттєво змінити баланс сил у регіоні. Це відкриває шлях для подальшого просування російських військ і створює неабияку загрозу для інших областей, таких як Запорізька та Дніпропетровська. Україна повинна сконцентрувати свої зусилля на обороні цих критичних точок.

У сучасній війні, як і в історичних конфліктах, вирішальне значення має професіоналізм та стратегічне планування.

Україна повинна зосередитись на захисті своїх ключових територій, уникати непрорахованих ризикованих операцій, які можуть відвернути увагу від головних загроз та обирати форми і способи застосування військ, що адекватні їхнім можливостям

Лише завдяки злагодженій роботі військових професіоналів та їх лідерству можна забезпечити перемогу.

покровськ курська операція військові донбас

Знак гривні
Знак гривні