"Зловити" місце в електронній черзі ТЦК: місія можлива? Розповідь очевидця

Як потрапити в ТЦК за електронною чергою? Кілька місяців тому журналіст і блогер Отар Довженко описав для Texty.org.ua свої поневіряння в живій черзі — тоді йому потрібно було потрапити в ТЦК, аби підтвердити свою багатодітність. Та на тому все не закінчилося: халепа триває, тепер потрібно оновити відтермінування. Отар спробував зробити це, "зловивши" місце в електронній черзі в одному із львівських ТЦК. Що з цього вийшло — читайте в його розповіді. Далі пряма мова.

Зазначимо від редакції, що ситуацію може кардинально відрізнятися в різних ТЦК і ми знаємо принаймні про один київський військкомат, де повторна процедура подачі на відстрочку проходить організованіше і швидше.

Чарівна новація — електронна черга — спершу ніби зменшила ажіотаж, але не розв’язала головної проблеми, яка полягає в тому, що ТЦК фізично неспроможний прийняти всіх, кому потрібні його послуги.

Тому місця в електронній черзі ловлять так: на початку нової доби моляться на сайт, який гальмує і висне, і хапають місця на будь-який день і будь-який час, щойно вони з’являються. Мені це за місяць вдалось один раз — в усіх решта випадках місць взагалі не було.

Я нещодавно просив у фейсбуку поради, як потрапити в електрочергу, і з рекомендацій довідався, що люди вже розробили лайфхаки: кілька пристроїв одночасно, заходити на сайт за 30 секунд до опівночі і так далі. Я щось таке навіть пробував, але, я так розумію, знавців лайфхаків теж більше, ніж місць в електрочерзі.

Тут варто зауважити, що якщо півтора місяці тому всі реєструвались на «уточнення даних», а потім уже йшли кожен до своїх кабінетів, то тепер ти реєструєшся на конкретну послугу. І на нашу послугу — отримання відтермінування — місць нема ну просто взагалі. На минулому тижні я зареєструвався, як робилося раніше, на «уточнення даних», і думав, що так можна — але на ґанку ТЦК разом із гуртом таких, як я, отримав від фасилітатора (там є такий) відповідь, що зареєстровані «не в той кабінет» усередину не зайдуть.

Чому такий ажіотаж? Усе просто: за новим законом людям, які подавали документи на відтермінування (офіційно «відстрочку»), дали це відтермінування до 12 серпня. Це день, коли закінчувалась дія тримісячного указу президента про воєнний стан. Комусь перепало два місяці, комусь півтора — але В БАГАТЬОХ ТИСЯЧ ЛЮДЕЙ ВІДТЕРМІНУВАННЯ СКІНЧИЛОСЬ В ОДИН І ТОЙ САМИЙ ДЕНЬ. І, відповідно, їм усім одночасно знадобилось оформлення нового.

Ви могли чути від діджиталізаторів Міноборони, що ця послуга стане доступною в «Резерв+». Це буде світлий день, але він поки що не настав. Аби подати документи на нове відтермінування, ти маєш потрапити через електрочергу до кабінету з тим самим пакетом документів, який подавав першого разу, і написати заяву. В інших ТЦК, кажуть, по-іншому — комусь просто кажуть написати заяву — але в нашому саме так.

А ще прикол: одні люди в черзі кажуть, що потрібні нотаріально завірені копії всіх документів, як у першому пакеті, а інші — що прості копії, бо нотаріально завірені… не приймають. Це звучить кафкіанськіше за Кафку, тому я в це не вірю, поки не почую на власні вуха.

Коли я почую щось на власні вуха, невідомо, бо щоночі місць нема.

Тут ще цікаве питання — чи всі ті люди, які зараз полюють ночами на місця в електрочерзі, зможуть переконати «команду оповіщення», що вони просто чекають на можливість оформити відтермінування. Якщо в когось є досвід, діліться

тцк військовий облік бюрократія черги

Знак гривні
Знак гривні