Етнічні українці на прикодонних з Росією територіях (карта)

Є чимало карт, на яких показано, де саме в Росії живуть етнічні українці. Ми вирішили взяти дані з загального перепису населення СРСР у 1926 році. Перепис — це структуровані дані. І хоч вони цим даним вже майже сто років — це найсвіжіша систематизована і правдива інформація про українців по той бік російського кордону.

Read in English

Ще раз підкреслимо: дані сторічної давнини. Тож люди, які мають українське етнічне походження і мешкають на позначених територіях зараз, частіше за все вважають себе росіянами. Чи є винятки, і наскільки вони поширені, потрібно досліджувати окремо, але очевидно, що при нинішньому російському режимі це неможливо.

У згаданому переписі показували відсоток українців у тодішніх повітах. Ми показали території, де кількість українців становила понад 25% від загального населення повіту. Це означає, що повністю українські села могли бути й на інших територіях, але у відсотковому значенні в певному районі українців було дуже мало, і вони не позначені на карті.

final_map3

"Цей перепис, напевно, єдиний серед радянських (і одного ще імперського 1897 року), коли російська влада не перешкоджала проявам української культурної ідентичності. Це була доба коренізації, зокрема — українізації. І політику українізації реалізували не лише в УСРР, а загалом по СРСР. До грудня 1932 року в прилеглих до України регіонах Росії українська мова офіційно вживалася в сферах освіти, культури, преси, діловодства, — пояснює історик Максим Майоров. — Разом з Голодомором кардинально змінилася й національна політика.

Всі наступні переписи населення проходили вже в умовах русифікації. Фізично українці Північної Слобожанщини, Донщини, Кубані нікуди не зникли, але їхня етнічна ідентичність пригнічувалася і розмивалася. Українська мова де-не-де лишається вцілілим артефактом.

Але національної української свідомості та солідарності з Україною там ще менше, ніж україномовності. У прикордонні можна зустріти людей, які себе ідентифікують “хохлами”, українську мову називають “балачкою”, а український фольклор вважають суто регіональним, приміром “кубанським”".

Цікаво, що коли дивитися відео з російських територій, то російська мова у тих місцях, де історично жило багато етнічних українців, дуже схожа на російську мову сходу і півдня України. Тобто — на російську мові русифікованих українців. Вона за м'якістю та інтонаціями відрізняється від російської мови з інших частин Росії.

Детальніше про самоідентифікацію етнічних українців на прикордонні з Росією читайте тут.

Слобожанщина історія кубань перепис українці в рф карта

Знак гривні
Знак гривні