"Дефіцит доступного та якісного житла в Україні був і до війни". Як ООН відновлює українські будинки за новими стандартами

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (UNHCR) відновлює українські будинки, пошкоджені внаслідок російських атак, відбудовуючи їх за кращими стандартами, ніж до війни.

Усі фото: UNHCR
Усі фото: UNHCR

Керівник проєкту УВКБ ООН з питань надзвичайного житла Річард Еванс працює в Україні, щоб допомогти відновити пошкоджені під час війни будинки.

Хоча це завдання саме по собі є складним, Еванс поставив собі за мету відновити житло до рівня, який перевищує довоєнний.

«Ми намагаємося поліпшити житловий фонд по ходу справи», — сказав він в інтерв'ю Dezeen.

«До війни в Україні був дефіцит адекватного житла», — додає представник ООН.

В останній оперативній оцінці збитків і потреб, опублікованій у лютому цього року Світовим банком, зазначено, що під час війни було зруйновано або пошкоджено понад два мільйони одиниць житла в Україні.

УВКБ ООН продовжує відновлювати житло по всій країні, відремонтувавши вже понад 29 000 приватних будинків.

ООН відновлює житло

«Україна щодня зазнає ракетних, безпілотних та артилерійських обстрілів, — каже Еванс. — Я працював в Іраку, Лівії та Лівані і бачив багато руйнувань, пов'язаних з війною, але такого масштабу я ще не бачив».

УВКБ ООН запропонувало кілька методів відновлення будинків, але більшість з них передбачають узгодження з власниками будинків необхідних ремонтних робіт, а потім наймання підрядника для їх виконання.

За словами Еванса, багато будинків були в поганому стані ще до того, як їх пошкодили бойові дії. Це означало, що просто відновити їх до попереднього стану було б недостатньо.

Він пояснив, що в багатьох випадках він мав справу з будинками, побудованими за часів Радянського Союзу, які ніколи не оновлювалися, тому частина ремонтних робіт включала встановлення потрійних склопакетів за стандартом 2023 року та утеплення.

Радянська забудова

«До війни в Україні відчувався дефіцит доступного та якісного житла, — каже Еванс. Більшість житлового фонду була дуже старою — 80 відсотків будинків були побудовані за часів Радянського Союзу, тобто до 1991 року, і 40 відсотків українців жили в будинках, які ніколи не ремонтувалися».

Окрім безпосередньої організації робіт, УВКБ ООН пропонує й інші методи ремонту, щоб дати українцям можливість контролювати, як вони отримують допомогу.

Власникам житла можуть надати матеріали для самостійного ремонту або фінансову допомогу для організації підрядника та матеріалів.

Для повністю зруйнованих будинків УВКБ ООН розробило програму CoreHome, яка співпрацює з українськими виробниками для будівництва швидкомонтованих будинків.

Збірні конструкції будуються на землі домовласників, іноді поруч із їхніми пошкодженими будинками

Зруйновані будинки відновлюють

За словами Еванса, майже чотири мільйони людей є внутрішньо переміщеними особами в Україні через війну. Багато з тих, чиї домівки були зруйновані, живуть у колективних приміщеннях, таких як університетські гуртожитки та санаторії.

УВКБ ООН працювало на майже 250 таких колективних об'єктах, щоб зробити їх більш придатними для довгострокового проживання. Це охоплює як невеликі заходи, такі як розділення ванних кімнат і облаштування кухонь, так і капітальні ремонти.

richard-evans-unhcr-housing-ukraine-war_dezeen_2364_col_2

Однак Еванс підкреслив, що ці місця все ще не придатні для довгострокового проживання, і виступив за доступне соціальне житло: «Ми прагнемо допомогти людям знайти більш стабільне житло, наприклад, на ринку оренди або шляхом надання допомоги місцевій владі у створенні соціального житла».

«Ми знайшли багато покинутих будинків у сільській місцевості, які можна відремонтувати за дуже невеликі гроші, — продовжує він. — Один з моїх колег знайшов занедбану їдальню, яку ми зараз перетворюємо на квартири, щоб потім передати місцевій раді або муніципалітету в управління, і яка може стати доступним житлом для внутрішньо переміщених осіб».

допомога Україні відновлення україни оон зруйноване житло

Знак гривні
Знак гривні