Канада дозволила Україні використовувати надану нею зброю на території Росії

Українські військові можуть вільно використовувати надані Канадою танки та іншу бронетехніку на території Росії.

Senator MRAP в українському війську. Фото: Defence Blog/Артем Ющук
Senator MRAP в українському війську. Фото: Defence Blog/Артем Ющук

Про це заявили у канадському міністерстві оборони, повідомляє CBC News.

«Українці найкраще знають, як захистити свою батьківщину, і ми прагнемо підтримувати їхню спроможність», — заявила Андре-Анн Пулен, речниця Міністерства оборони Канади.

Вона додала, що Канада не встановлює жодних географічних обмежень на використання військової техніки, яка передається Україні.

Видання зазначає, що не відомо, чи було канадське озброєння в руках українських військових, коли вони розпочали свою операцію на території Курської області.

Водночас, пише CBC, кадри, зняті телеканалом CNN на українському кордоні в четвер, показали, як бронеавтомобіль Senator канадського виробництва перетинає кордон із Росією.

Зазначається, що Канада в межах військової допомоги передала Україні вісім основних бойових танків Leopard 2A4, кількадесят бойових броньованих машин та сотні броньованих патрульних машин, а також декілька 155-мм гаубиць M777.

Нагадаємо, раніше у Німеччині також заявили, що не проти використання Україною зброї німецького виробництва на території Росії. Речник міністерства оборони ФРН Арно Коллац зауважив, що його відомства не стоїть питання законності дій на території Росії: міжнародне право передбачає можливість заради захисту власної держави ведення воєнних дій на території країни-агресора.

Міноборони Британії також не проти використання українськими військами в операціях на території Росії наданої Сполученим Королівством зброї. Утім, Сили оборони не можуть використовувати у РФ ракети великої дальності Storm Shadow, додали у відомстві.

союзники україни західна зброя курська операція

Знак гривні
Знак гривні