Україна стикається з дилемою після швидкого просування в Курській області, — WSJ

Після перших швидких досягнень прориву у Курську область Україна стикається з дилемою щодо того, як діяти далі. Адже в Україні досі відчувається брак живої сили та військової техніки на східному фронті, де Росія просувається вперед.

Українська техніка на Смущині. Фото: WSJ
Українська техніка на Смущині. Фото: WSJ

Про це пише The Wall Street Journal.

«Дилема для керівництва України полягає в тому, чи вартує прагнення до подальших здобутків того, щоб робити ставку на залучення значно більшої кількості військ і техніки, які вкрай необхідні на східному фронті в Україні, де Сили оборони намагаються стримати наступ Росії», — відзначає видання.

З одного боку, пише WSJ, всього за кілька днів Україна просунулася щонайменше на 30 км від кордону, демонструючи своїм ворогам, власним громадянам і союзникам, що вона все ще веде боротьбу і може завдати руйнівних сюрпризів своєму більшому сусіду. З іншого боку, ця операція є кроком із високими ставками, до того ж її кінцева мета залишається неясною.

«Це удар по Путіну, — поділився враженнями український офіцер, який нині воює в районі Часового Яру. — Звісно, мені подобається бачити, як ми вражаємо їхні колони. Якщо так триватиме кілька днів, я скажу, що це було дуже корисно».

За оцінкою американської сторони, однією з причин початку Курської операції було прагнення зруйнувати російські лінії постачання на Харківському фронті. До того ж Україна захопила десятки полонених, яких вона може обміняти на своїх полонених, що утримуються в Росії.

«Окрім тактичних воєнних перемог, Україна продемонструвала, що має сміливість і вміння таємно планувати та проводити складні наступальні операції. Після невдалого контрнаступу влітку минулого року Україна провела рік у жорстокій окопній війні проти наступальних дій Росії, які викликали питання в країні й за кордоном, як Україна може стримувати свого великого сусіда», — йдеться у статті.

«Цим наступом вони повністю змінили стратегічний наратив», — цитує видання Джона Нагла, підполковника армії США у відставці, який зараз є професором військової справи у Військовому коледжі армії США.

І хоча експерт додав, що вважає військову логіку операції сумнівною, враховуючи величезний тиск на оборонні лінії України на інших ділянках фронту, він припустив, що Київ намагається надіслати сигнал США напередодні президентських виборів у листопаді.

Водночас військовий аналітик із Відня Франц-Стефан Гаді вважає, що наступний етап Курської операції залежить від того, які резерви має кожна сторона і як вона їх розгорне.

Експерт наголошує, що Україні потрібно буде розгорнути додаткові сили та військові ресурси, щоб утримати темп, тоді як Росія захоче швидко контратакувати й застосувати свої переважаючі вогневі можливості, зокрема планерні бомби, якщо лінія фронту залишиться статичною.

Головною проблемою операції, за словами Гаді, є те, що вона не змінює фундаментальних принципів на лінії фронту на сході України, де російські війська просуваються, хоч і повільно, переважаючи ЗСУ за чисельністю та озброєнням.

«Операція в Курській області вимагає значних ресурсів, особливо піхоти, яка може бути більш терміново потрібна в інших місцях», — зауважує військовий аналітик.

WSJ пише, що на сході України офіцери бригад, які відчайдушно потребують більшої кількості людей, ставлять під сумнів доцільність наступу на Росію, попри сподівання, що це може відвернути російські війська від цього театру бойових дій.

«Ми не відчуваємо жодних змін, принаймні поки що, — каже український офіцер поблизу Часового Яру. — Росіяни не збираються перекидати війська звідси на Курськ. У них є резерви».

резерви стратегія курська операція наступ на сході

Знак гривні
Знак гривні