Дефіцит нікуди не подівся. Україна імпортує великі обсяги електроенергії (ГРАФІКИ)

Ситуація з енергосистемою залишається складною через російські обстріли енергоінфраструктури. Щоб частково компенсувати втрату 9 ГВт потужностей генерації, Україна змушена імпортувати електроенергію — до 1,7 ГВт потужності в окремі години, повідомляє Центр економічної стратегії.

Графік: ЦЕС
Графік: ЦЕС

Водночас Україна і близько не використовує максимальні добові можливості імпорту: ліміт у 1,7 ГВт означає, що впродовж доби максимально можна імпортувати до 40,8 ГВт·год, у липні ж Україна імпортувала в середньому 26,4 ГВт·год на добу.

"Нехай відсутність відключень е/е не вводить вас в оману — дефіцит, який закривається комерційним імпортом, є навіть у таку м'яку погоду, як зараз.

Імпортуємо 13-15 ГВт·год на добу в останні дні, проти пікових 35+ГВт·год в червні та на початку липня.

Побачимо, чи будуть відключення у чергову хвилю потепління. Спека випаде на вихідні, може, й обійдеться. Але плани забезпечення безперебійного живлення точно не варто відкладати. До холодів залишилося три місяці", — наголошує старший економіст Центру Юрій Гайдай.

У ЦЕС зазначають, що комерційний експорт електроенергії з України відсутній: Україна не продає е/е за кордон.

Графік: ЦЕС
Графік: ЦЕС

Водночас фізичні транскордонні перетоки залишаються, оскільки Україна є частиною об’єднаної енергомережі ENTSO-E: електроенергія може йти, наприклад, транзитом з Польщі до Румунії через українську територію.

енергетична криза обстріли енергосистем експорт імпорт дефіцит електроенергії

Знак гривні
Знак гривні