"Це удар для армії РФ". Опозиційний до Кремля експерт розповів цікаві деталі про бої у Курській області та показав карти

Українські війська прорвалися до Курської області та захопили 10 російських населених пунктів. В операції задіяно важку техніку, російська авіація зазнає втрат, солдати-строковики потрапили в полон.

Про це повідомляє російський воєнний аналітик Ян Матвєєв, визнаний в Росії "іноагентом" через публічну підтримку України.

Матвєєв показав на карті, в якому районі Курської області відбувся прорив українських військ з використанням HMMWV і "Страйкерів".

Прорив у Курській області

Утім є й інші маршрути, додає аналітик. Це шосе між селами Свердликово і Нижній Клин.

Снимок экрана 2024-08-07 182022

Російська армія перекинула в Курську область не лише штурмовики Су-25, а й вертольоти, один з них, К-52, був збитий. Також ЗС РФ втратили кілька танків Т-62.

Матвєєв зазначає, що направлений у Курську область загін кадировців залишив позиції, щойно усвідомив серйозність ситуації, і оборона кордону лягла на плечі неготових до повноцінних бойових дій строковиків. Зрештою багато солдатів здалися в полон. Два полонених 22-річних строковики дали покази на допиті.

"Остаточно зрозуміло, що це не обмежений рейд піхоти, а повноцінна військова операція із застосуванням серйозних сил – щонайменше батальйону", – зазначає аналітик.

Він додав, що за свіжою інформацією, ЗСУ зайняли в регіоні щонайменше 10 населених пунктів і просунулися вглиб російської території приблизно на 15 км. Ширина клину оцінюється в 10-11 км. "Це більше, ніж на Харківському фронті", – зауважує він.

"Навіщо ЗСУ почали такий наступ? У такої атаки може бути декілька завдань. Перша лежить на поверхні: відвернути російські сили з інших напрямків. Передусім з Харківського фронту, а, можливо, і Донбасу, де ЗС РФ наступають і потребують підкріплень, про що кричать усі російські військкори.

Друга можлива мета – запобігти російському наступу на Сумську область, зруйнувавши передові склади й бази і завдати втрат військам.

Ще один варіант – захопити шматок російської території задля подальшого обміну й посили свої позиції перед ймовірними мирними переговорами", – зазначає Матвєєв.

Аналітик підсумовує, що операція у Курській області – це удар по самолюбству Росії і бойовому духу російської армії, а також демонстрація слабкості міноборони РФ.

втрати ворога атаки на території РФ курськ зсу

Знак гривні
Знак гривні