У чому ризики Курської операції для ЗСУ: пояснює американський військовий аналітик

Старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики (FPRI) Роб Лі аналізує інформацію про бойові дії у Курській області РФ, про початок яких повідомлялося 6 серпня. Texty.org.ua публікують переклад треду експерта.

Найважливішим фактором у війні зараз є перевага Росії в наявності сил, зокрема, піхоти. Це головна причина, чому Україна намагається стримати російський наступ у Донецькій області. Харківський наступ Росії ще більше розтягнув українські резерви, а це означає, що українське командування має обмежені сили для підкріплення підрозділів, які перебувають під тиском, або для зупинки проривів.

Ситуація на Покровському та Торецькому напрямку є серйозною. Війна не бачила великих коливань лінії фронту з 2022 року, але просування Росії у районі Покровська протягом останніх трьох тижнів було відносно швидким для періоду 2023-2024 років. Тому питання полягає в тому, як операція в Курській області вплине на бойові дії в інших місцях і чи можна було б ефективніше використати ці сили на Донеччині.

Порівняно з попередніми операціями прориву кордону, ця операція вирізняється тим, що в ній, схоже, беруть участь українські звичайні збройні сили, а не лише підрозділи ГУР. Україна, ймовірно, також не зможе використовувати HIMARS для підтримки операції, оскільки США санкціонували лише удари в Бєлгородській області, пов'язані з російським наступом на Харків.

Зрештою, дві попередні великі транскордонні операції в травні-червні 2023 року і березні 2024 року мало вплинули на бойові дії на пріоритетних напрямках. Операція 2023 року застала Росію зненацька і, можливо, була відносно ефективною місією з економії сил (хоча вона не змусила Росію передислокувати значні сили з пріоритетних напрямків), але операція в березні 2024 року була набагато менш успішною.

Відтоді Росія створила Північне угруповання військ, яке веде наступ на Харків, і посилила свої сили на кордоні. Таким чином, РФ вже має більші сили й засоби в цьому регіоні, краще командування і контроль, а також підрозділи призовників, які можуть бути розгорнуті і які не використовуються в Україні. Малоймовірно, що ця операція змусить Росію вивести значні сили з України.

Росія вдосконалила своє динамічне цілевказання за допомогою постійної розвідки з БПЛА за українським кордоном, які використовуються для виявлення цілей для "Ланцетів", "Краснополя", "Іскандерів-М" та іншого високоточного озброєння. Зйомка російськими БПЛА українських підрозділів, які перетинають кордон, свідчить про те, що ця проблема не вирішена, що може зробити її небезпечною для масової бронетехніки.

Малоймовірно, що ця операція суттєво вплине на хід війни

Обмежена операція може досягти обмежених цілей, але амбітніша операція пов'язана з більшими ризиками. Малоймовірно, що ця операція суттєво вплине на хід війни, а попередні транскордонні операції не мали серйозних внутрішньополітичних наслідків для Путіна.

Наразі ми маємо лише обмежену інформацію, і розмір та масштаби операції не зрозумілі, але великі транскордонні операції зараз складніші, ніж у 2023 році, а Росія продовжує наступати на Донбасі.

Просування росіян у Нью-Йорку. Карта: John Helin
Просування росіян у Нью-Йорку. Карта: John Helin

Наступальні операції також ризикують призвести до більших втрат, ніж оборонні, в той час, коли українські війська розтягнуті по лінії фронту. Україні необхідно підтримувати сприятливий коефіцієнт вибуття особового складу з огляду на ситуацію з кадрами, тому великі втрати в цій операції можуть ускладнити стримування майбутніх російських атак, якщо вони виснажать і без того обмежені резерви України.

стратегія курськ атаки на території РФ тактика ризики

Знак гривні
Знак гривні