Отриманих зараз F-16 замало, щоб вплинути на ситуацію, — The Economist

Отриманих F-16 для України замало, щоб перемогти російські військово-повітряні сили, але це потужний символічний старт, пише The Economist. Texty.org.ua публікують ключові фрагменти аналітики.

Фото: ОП
Фото: ОП

Перші десять (з можливих 79) літаків F-16 прибули в Україну в останній день липня. До кінця 2024 року Україна має отримати 20 винищувачів американського виробництва. Решта, обіцяні так званою коаліцією F-16 на чолі з Данією та Нідерландами, прибуватимуть партіями протягом 2025 року.

Новоприбулі літаки F-16 є пріоритетною ціллю для росіян, каже Ніко Ланге, колишній начальник штабу міністерства оборони Німеччини. Саме тому вони були розгорнуті з великим ступенем секретності, на розосереджених базах з підземними або укріпленими укриттями, разом з приманками. Але така розпорошеність ускладнює логістику: потрібно більше людей і більше запчастин.

Наскільки велике значення матимуть F-16?

Експерт з питань військово-повітряних сил Міжнародного інституту стратегічних досліджень Дуглас Баррі вважає, що головна безпосередня цінність — це підвищення бойового духу. Кількість бортів поки невелика, і українці будуть використовувати їх обережно, щоб уникнути втрат, які б дали Росії пропагандистську перемогу. Але вони мають почати приносити поступову користь.

Згідно з повідомленнями, Америка оснащує F-16 сучасними ракетами класу "повітря-повітря" (такими як далекобійні AIM-120 і AIM-9X, новітня версія Sidewinder), а також високошвидкісними протирадіолокаційними ракетами. Вони зможуть нести до чотирьох планерних бомб GBU-39 (по суті, це снаряд з крилами, який можна запускати з літака), які, хоча і менші за свої російські аналоги, є набагато точнішими та далекобійнішими. Вони також можуть нести касетні боєприпаси для застосування проти військ і бронетехніки. Як повідомляється, модернізоване оснащення для F-16 вже в дорозі.

F-16 могли б зменшити безкарність, з якою російські Су-34 обстрілюють лінію фронту в Україні. Росіяни щодня запускають понад сотню примітивних, але ефективних планерних бомб без потреби залишати повітряний простір Росії. Пріоритетним завданням, за словами Ланге, буде змусити російських пілотів триматися далі, інакше вони ризикують бути збитими. AIM-120D — це всепогодна ракета з власним активним радаром, яка, як вважається, має дальність польоту до 180 км за ідеальних умов.

F-16 можуть використовувати дешевші ракети AIM-9X з тепловим наведенням для знищення крилатих ракет, які завдають шкоди цивільній інфраструктурі України. А 20-мм швидкострільна шестиствольна авіаційна гармата літака має ефективно знищувати "шахеди". F-16 також можуть запускати протикорабельні ракети Harpoon проти залишків російського Чорноморського флоту.

Але оскільки кількість літаків зростає повільно, може пройти деякий час, перш ніж F-16 зможуть мати значний вплив. У нещодавній доповіді Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) стверджується, що Україні потрібно набагато більше літаків, ніж обіцяли партнери України. З 79 обіцяних F-16 щонайменше десять — це двомісні навчально-тренувальні літаки. Деякі з інших можуть бути в такому поганому стані, що слугуватимуть переважно як джерело запасних частин. Україна може мати достатньо лише для трьох-чотирьох ескадрилій. У звіті стверджується, що для досягнення місцевої переваги в повітрі і підтримки наземного наступу їй потрібно 12 ескадрилій або більше, по 18 літаків в кожній.

Сет Джонс з CSIS каже, що Україна може подолати розрив у цифрах, об’єднавши F-16 із безпілотними літальними апаратами власного виробництва. Україна створює дедалі потужніші безпілотники всіх типів і використовує їх в інноваційний спосіб.

Потрібен час для інтеграції F-16 в українські системи протиповітряної оборони і набуття досвіду експлуатації. Координація польотів літаків з кількох аеродромів буде складним завданням, каже екскомандувач Сухопутних сил США в Європі Бен Годжес. Одним з ключів до розкриття їхнього потенціалу є літаки управління і спостереження ASC 890; у травні Швеція оголосила про передачу двох таких літаків. Але поки що не зрозуміло, коли українські екіпажі будуть готові до польотів на них.

Утім, прибуття F-16 знаменує собою початок розбудови військово-повітряних сил України за стандартами НАТО. Це приєднує Україну до добре розвиненого ланцюга постачання F-16.

повітряна війна ППО F-16 пс зсу

Знак гривні
Знак гривні