Жінки, що працюють на держслужбі на посадах категорії Б, просять дозволити їм виїжджати за кордон у відпустку

На сайті Кабміну зареєстровано петицію з проханням дозволити виїзд держслужбовиць категорії Б за кордон.

Фото: facebook.com/DPSUkraine
Фото: facebook.com/DPSUkraine

Як зазначає авторка петиції, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року №69 було обмежено виїзд за кордон посадовцям та держслужбовцям.

Під цю постанову підпадають жінки, які працюють на посадах категорії Б.

Тобто заборона стосується багатьох жінок, які не військовозобов'язані, не займають керівні посади категорії А, але виїхати на за кордон не можуть.

«Таким чином створилась дискримінація жінок, що працюють в умовах війни, з країни не виїжджали, платять податки, але все одно виїхати у відпустку третій рік не можуть. Прошу доповнити цю Постанову пунктом, який би дозволив виїзд за кордон жінок керівників самостійних підрозділів у державних органах на час офіційної відпустки», – пише авторка.

Як зазначає Судово-юридична газета, деякі жінки, які є держслужбовцями та посадовцями, все ж якимось чином виїжджають за кордон.

Видання нагадує, що відповідно до Правил перетинання кордону члени Кабміну судді, прокурори, керівники інших державних органів та їх заступники, депутати місцевих рад, а також керівники структурних підрозділів державних органів та органів місцевого самоврядування та інші мають право перетинати державний кордон на підставі відповідних рішень про службові відрядження.

Читайте також: Система дозволів на виїзд за кордон депутатів різних рівнів і чиновників шкодить демократії та західній підтримці України

Пропуск через державний кордон жінки, які мають або виховують дитину віком до 18 років, під час їх виїзду за межі України задля відвідування таких дітей за кордоном або для їх супроводження для виїзду за межі України здійснюється уповноваженими особами Держприкордонслужби за наявності відповідних підтвердних документів (яких саме – не вказано).

Якщо людина їде для лікування, то їй потрібен лист міністра охорони здоров’я про погоджений з іноземною стороною перелік осіб, яких заклади охорони здоров’я іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном.

Читайте також: Кадрова діра. Чому державних службовців в Україні стає дедалі менше

петиція виїзд за кордон уряд держслужба

Знак гривні
Знак гривні