В Україні розробляють причіпну версію САУ "Богдана"

В Україні розробляється причіпна 155-мм гаубиця на основі артилерійської частини від колісної установки 2С22 «Богдана».

САУ «Богдана» калібру 155-мм. Фото: Мілітарний
САУ «Богдана» калібру 155-мм. Фото: Мілітарний

Про це повідомляє «Українська правда».

Конструктори мають намір встановити артилерійську частину від української самохідної гаубиці на лафет радянської артилерійської системи.

УП пише, що джерелом ініціативи щодо виробництва причіпної версії «Богдани» стали військові, які шукали систему, простішу в експлуатації та менш помітну за повноцінну бойову машину.

Тип гаубиці, що послужила прототипом для перспективної установки, не уточнюється. Однак, як зазначає Мілітарний, для такої адаптації підходять три 152-мм системи: «Мста-Б», «Гиацинт-Б» та Д-20.

"Попри однаковий калібр, головною відмінністю між ними є довжина ствола та тип боєприпасів, під навантаження та енергію пострілу яких конструювався лафет.

Найбільш практичним вибором під наявну артилерійську частину перспективної «Богдани-Б» мало б стати шасі «Гиацинта», яке адаптоване під співмірну енергетику та вагу казенника та ствола завдовжки 52 калібри.

Втім, не виключено, що «Богдані» можуть вкоротити ствол на 2000 мм до 39 калібрів, щоб зробити її більш компактною та встановити на легший лафет від «Мсти». Така конфігурація підійшла б для використання бригадними артилерійськими групами, сфера задач яких обмежується меншою дальністю по фронту", – пише видання.

українські розробки сау богдана артилерія зсу

Знак гривні
Знак гривні