Що може зробити Венесуела і світ після фальсифікації виборів режимом Мадуро, — The Economist

Британський журнал The Economist проаналізував, чи можна завадити автократу і соратнику Путіна Ніколасу Мадуро вкрасти вибори у Венесуелі. Texty.org.ua публікують переклад матеріалу.

Ніколас Мадуро. Джерело фото: The Hill
Ніколас Мадуро. Джерело фото: The Hill

За всіма показниками, окрім показників режиму, перемогу на виборах впевнено здобув Едмундо Гонсалес. Це колишній дипломат, навколо якого об'єдналася опозиція після того, як Ніколас Мадуро заборонив балотуватися найяскравішій опозиційній лідерці Марії Коріні Мачадо.

Екзит-поли та паралельні підрахунки на окремих виборчих дільницях показують, що Гонсалес переміг, набравши понад 65% голосів. Однак після підозрілої затримки виборча комісія, якою керують ставленики режиму, оголосила, що перемогу з невеликою перевагою здобув Мадуро.

За 11 років перебування при владі Мадуро став ще більш антидемократичним. Цього разу його режим вигадав мільйони голосів, щоб вкрасти перемогу. Масштаб фальсифікацій значно перевершує минулі фальшиві вибори у Венесуелі. Венесуела зараз нагадує Демократичну Республіку Конго, одну з найбідніших країн світу, де у 2018 році мільйони голосів були сфабриковані, щоб забезпечити перемогу на виборах для того, хто програв.

Чи вдасться Мадуро закріпити свою фальшиву перемогу, залежить насамперед від простих венесуельців. Крадіжка настільки кричуща, що вони можуть відмовитися її прийняти. Протести спалахнули по всій країні, зокрема в місцях, які колись вважалися бастіонами режиму. Щонайменше 20 людей загинули. Натовпи повалили щонайменше шість статуй покійного Уго Чавеса, якого Мадуро змінив у 2013 році на посаді лідера соціалістичної "боліваріанської революції".

Венесуельці також втомилися від руйнування своєї країни за чверть століття правління сильної руки. За Мадуро гіперінфляція злетіла до небес (сьогодні інфляція становить "лише" 50%). За вісім років до 2021 року економіка скоротилася на три чверті. Корупція процвітає. Дисиденти зникають у в'язницях. Чверть населення – 7 мільйонів людей – втекли за кордон.

На жаль, армія блокує зміни, і змусити її відмовитися від Мадуро і підтримати конституційний виборчий процес буде важко. Мадуро покладається на кубинську розвідку, щоб тримати офіцерів у покорі. Опозиція має прагнути показати в неспростовних деталях, що вибори були вкрадені. На основі цього їй слід організувати великі мирні демонстрації. Багато військовослужбовців, чиї сім'ї поділяють нинішні труднощі венесуельців, не обов'язково лояльні до режиму.

Зовнішній світ також може зробити свій внесок. Без повних, достовірних даних про вибори західні держави мають відкинути офіційні результати. Ненадання таких даних має означати поновлення економічних санкцій і переслідування Міжнародним кримінальним судом за можливі злочини проти людяності. Захід також повинен застосувати індивідуальні санкції проти найближчого оточення Мадуро, включно з його генералами, чиї сім'ї розкошують у розкішних готелях у Мадриді та інших містах.

Ще більш важливою буде роль президента Луїза Інасіо Лули да Сілви в сусідній Бразилії. Колишній союзник "чавізму", Лула зараз розчарований. Він теж вимагає оприлюднення даних про вибори. Приватно, а в ідеалі – за підтримки лівих урядів Колумбії та Мексики, він має бути набагато жорсткішим і сказати Мадуро, що якщо той буде чіплятися за крісло, його постійні друзі відречуться від нього – і накладуть санкції на його сім'ю.

Світ може запропонувати останнє: безпечний вихід для Мадуро та його найближчих друзів до комфортного життя на бразильському чи карибському пляжі, можливо, з імунітетом від судового переслідування. Це обурить тих, хто хоче, щоб Мадуро постав перед судом у Гаазі. Але це ціна, яку варто заплатити, щоб уникнути кровопролиття і почати відновлювати Венесуелу.

венесуела фальсифікації вибори мадуро протести

Знак гривні
Знак гривні