Росія і Захід проводять великий обмін ув'язненими. Хто у списках

1 серпня Сполучені Штати Америки (США) та Російська Федерація за участі низки західних країн проводять великий обмін ув'язненими, повідомляє CBS News. Офіційно жодна зі сторін не підтвердила обмін.

Еван Гершкович у російському суді Фото: EPA/UPG
Еван Гершкович у російському суді Фото: EPA/UPG

За даними видання, серед тих, кого звільнять, троє ув'язнених у Росії американських громадян: репортер Wall Street Journal Еван Гершкович, ветеран морської піхоти Пол Вілан і російсько-американська радіожурналістка Алсу Курмашева.

Вілан і Гершкович були ув'язнені в Росії за звинуваченнями у шпигунстві, які постійно оскаржувалися Сполученими Штатами. Курмашева, яка має подвійне громадянство США і Росії, була затримана в Росії в червні 2023 року за звинуваченням у поширенні "неправдивої інформації про російську армію".

Видання Independent повідомляє, що також серед обміняних російський опозиціонер Володимир Кара-Мурза, який має російське і британське громадянство. Його засудили у квітні 2023 року до 25 років позбавлення волі за «держзраду», співпрацю з «небажаною організацією» і поширення «фейків» про армію РФ.

CNN пише, що обмінюють ще "низку американців", і додає, що "обмін проходить після місяців таємних і складних переговорів між Москвою та Вашингтоном, під час яких американські дипломати шукали по всьому світу пропозиції спонукати Росію звільнити американців".

Як зазначає Главком, найбільший обмін полоненими в історії відносин Москви і Вашингтона відбувся в аеропорту Анкари: в ньому взяли участь відразу 24 людини. Російська сторона передала американській стороні 16 осіб (до цієї групи увійшли громадяни США, особи з подвійним громадянством та росіяни), а американська сторона передала Росії 8 осіб (усі вони є громадянами РФ).

Серед громадян РФ є ті, хто підозрюється у зв'язках з російською розвідкою. Наприклад, Вадим Красіков, який відбуває довічне ув'язнення за вбивство у Німеччині. Слідство підозрює, що вбивство він скоїв на замовлення Кремля.

Опозиційне російське видання The Insider опублікувало ймовірні списки на обмін.

росія-сша обмін увязнені

Знак гривні
Знак гривні