Що відомо про ймовірне прибуття в Україну перших винищувачів F-16

31 липня агентство Bloomberg з посиланням на неназваних співрозмовників повідомило, що Україна отримала від союзників першу партію багатоцільових винищувачів F-16.

Фото: EPA
Фото: EPA

Джерела видання розповіли, що кінцевим терміном для передання Збройним силам України військових літаків американського виробництва був кінець липня, і він був дотриманий. Співрозмовники Bloomberg зазначили, що кількість літаків, які отримала Україна, "невелика".

Вони також додали, що неясно, чи зможуть українські пілоти, які тренувалися зі своїми західними союзниками протягом останніх місяців, негайно використовувати військові літаки, чи цей процес займе більше часу.

У матеріалі йдеться, що надання Україні F-16 – це довгоочікуваний крок, який може підвищити здатність ЗСУ відбивати російські атаки. Навіть якщо спочатку кількість літаків буде невеликою, з часом вони допоможуть Києву наростити потенціал, щоб підірвати повітряну перевагу Росії, пишуть журналісти.

Речниця Міноборони України Діана Давітян відмовилася від коментарів. Речники Міністерства оборони США та Ради національної безпеки також не прокоментували ймовірне прибуття F-16.

Представника Ради національної безпеки Білого дому Джона Кірбі запитали на брифінгу, чи може він підтвердити інформацію ЗМІ про поставку Україні перших західних винищувачів.

"Вам потрібно говорити з українцями. Я, звичайно, не буду говорити про можливості озброєння. Я лише хочу нагадати, що як ми говорили раніше, і говорили це на саміті НАТО, що процес передачі Україні F-16 просувається вперед. Ми говорили, що літаки будуть готові до операцій до кінця літа. Немає причин у цьому сумніватися", – заявив Кірбі.

Водночас ймовірне прибуття першої партії винищувачів F-16 в Україну прокоментував міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

«F-16 в Україні. Ще одна неможлива річ виявилася цілком можливою», – зазначив глава литовської дипломатії.

Видання The Times повідомило, що перші винищувачі F-16 Україна отримала від Нідерландів – йдеться про партію бойових літаків обсягом шість бортів. Нідерланди поки офіційно не підтвердили поставку.

Британське видання The Telegraph наголошує, що західні літаки бійці ЗСУ вже застосували для бойових вильотів в Україні. Вони використовувались для протиповітряної оборони.

Водночас радник голови Офісу президента Михайло Подоляк інформацію про отримання Україною першої партії винищувачів F-16 від західних союзників назвав інформаційною спекуляцією. Він зазначив, що в матеріалах західних ЗМІ не було жодного посилання на офіційне джерело, і сказав, що таку інформацію може озвучити лише президент України та головнокомандувач Збройних сил.

Як нагадує Укрінформ, міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс заявляв, що винищувачі F-16 від Нідерландів надійдуть в Україну найближчим часом.

16 червня президент Володимир Зеленський оголосив, що данські літаки почнуть прибувати "найближчим часом".

ЗМІ раніше писали, що Україна очікує отримати від західних партнерів 6 літаків F-16 цього літа і загалом до 20 літаків – до кінця року.

Як зазначає ЄП, літаки будуть оснащені оновленими радарами від виробника Lockheed Martin і сучасним американським озброєнням, в тому числі протирадіолокаційними ракетами, бомбами з лазерним наведенням і ракетами середньої дальності "повітря-повітря".

Данія взяла на себе зобов'язання передати 19 літаків, а Нідерланди – 24. Також винищувачі Україні передадуть Норвегія та Бельгія.

допомога Україні ППО F-16 літаки для ЗСУ

Знак гривні
Знак гривні