Олімпійські ігри: чому професійні бігуни живуть на роки довше, ніж більшість людей, — дослідження

Професійні спортсмени олімпійського рівня, бігаючи 10 годин на тиждень понад 120 км, не тільки не виснажують свій організм, а й додають собі років життя.

Фото: Cameron Spencer / Getty Images
Фото: Cameron Spencer / Getty Images

Про це свідчать результати дослідження науковців з Канади та Австралії, опубліковане у British Journal of Sports Medicine.

Вчені проаналізували дані про стан здоров'я 200 людей, які пробігли милю менш ніж за 4 хвилини у 1950-х, 60-х та 70-х роках. Згідно з висновками дослідників, ці професійні бігуни жили в середньому майже на п'ять років довше, ніж решта населення.

Як пише Science Alert, отримані дані суперечать думці про те, що надмірні фізичні навантаження мають негативний вплив на здоров'я в довгостроковій перспективі. Випробовування людського тіла на максимум може бути корисним, принаймні для декого.

У 2022 році Гарвардське дослідження показало, що люди, які тренуються більше, ніж рекомендовано, можуть знизити ризик смерті на 30 відсотків — на 10 відсотків більше, ніж ті, хто дотримується рекомендацій щодо активності. А численні епідеміологічні дослідження свідчать про те, що фізично активні люди живуть довше, ніж малоактивні.

Дійсно, пишуть кардіолог з Університету Альберти Стівен Фолкс та його колеги, епідеміологічні дослідження велосипедистів Тур де Франс, олімпійських атлетів та веслярів показали збільшення тривалості життя порівняно із загальною популяцією.

Тепер дослідники показали, що ця закономірність справедлива і для найшвидших бігунів на милю.

Спортсмени, які долають милю менш ніж за 4 хвилини, є унікальною групою населення, яка відома тим, що випробовує свої дихальні, серцево-судинні, метаболічні та опорно-рухові системи на максимум.

Щоб досягти такого рівня швидкості, бігуни регулярно беруть участь у високоінтенсивних фізичних навантаженнях протягом тижня.

У 2018 році кардіологи виявили, що перші 20 бігунів, які пробігли милю менш ніж за 4 хвилини, жили в середньому на 12 років довше за загальну тривалість життя.

У новому дослідженні розглядається більша когорта протягом трьох десятиліть.

Цікаво, що бігуни, які пробігли милю менш ніж за 4 хвилини в 1960-х роках, мали більшу тривалість життя, ніж бігуни, які досягли цього рекорду в наступні десятиліття.

Дослідники припускають, що всі переваги в тривалості життя, які спостерігаються у професійних спортсменів, можуть бути пов'язані лише з їхнім способом життя, а й з генами. У групі бігунів на 200 миль дослідники нарахували 20 пар рідних братів і сестер, а також кілька дуетів батька і сина.

Результати їхнього аналізу, підсумовують автори дослідження, «ще раз підтверджують користь фізичних вправ для тривалості життя, навіть на рівнях підготовки, необхідних для досягнення елітних результатів».

спорт дослідження довгожителі

Знак гривні
Знак гривні