Граючи роль миротворця, Китай використовує Україну у власних цілях, — Bloomberg

Президент Сі Цзіньпін активізує зусилля та позиціонує Китай як миротворця, який прагне покласти край російській війні в Україні.  Водночас зростає критика з боку США та Європи щодо того, що Пекін підтримує зусилля Кремля на полі бою.

Про це пише Bloomberg.

Зазначається, що Китай минулого тижня прийняв першого високопосадовця з України з початку 2022 року. Міністр закордонних справ Ван І заявив українському колезі Дмитру Кулебі, що час для мирних переговорів "ще не настав". Однак він сказав, що обидві сторони сигналізують про готовність до переговорів.

Кулеба і Ван І. Фото: МЗС
Кулеба і Ван І. Фото: МЗС

У неділю Пекін відправив свого спеціального посланця Лі Хуея до Бразилії, Південної Африки та Індонезії для «створення умов для відновлення мирних переговорів» – країн, які також не приєдналися до санкцій, запроваджених США проти Росії.

"Така активність підкреслює прагнення Сі посилити свою дипломатичну роль у той час, коли Україна – і весь європейський регіон – готуються до різкої зміни зовнішньої політики з боку свого найважливішого союзника. Кандидат від республіканців Дональд Трамп пообіцяв закінчити війну в Україні «протягом 24 годин» у разі перемоги на виборах у США, тоді як його кандидат у віцепрезиденти Джей Ді Венс критично ставиться до підтримки Києва", – пише видання.

Китай не змінив своєї позиції, але бачить вікно для того, щоб утвердитися як більш потужний гравець, вважає директор берлінського Центру Карнегі Росія – Євразія Олександр Габуєв. Він додав, що переговори можуть відбутися вже цього року.

«Китай позиціонує себе для наступних раундів переговорів», – сказав експерт, зазначивши, що президент Джо Байден також може спробувати укласти угоду, щоб убезпечити свою зовнішньополітичну спадщину. «Пекін хоче отримати свою частку успіху і показати себе як такого, що відіграє конструктивну роль і буде відзначений за це», – зазначив Габуєв.

Bloomberg пише, що Пекін почав активнішу роботу після того, як уряд президента Володимира Зеленського оголосив, що відкритий для участі Путіна у другому мирному саміті, який він планує провести до голосування у США в листопаді, що є умовою участі Пекіна в ньому.

Хоча Сі рекламують як потенційного переговірника завдяки його зв'язкам з лідерами обох сторін, підтримка Пекіном Росії кидає довгу тінь на заяви його уряду про нейтралітет, йдеться у матеріалі.

Видання наводить як приклад обережного підходу Китаю до України той факт, що зустрічі Кулеби минулого тижня були обмежені південним містом Гуанчжоу, а не зосереджені в столиці Пекіні. «Наразі, судячи з усього, Пекін використовує Україну у власних цілях, а не пропонує жодних практичних кроків до миру», – наголошує доцент політології в Національному університеті Сінгапуру Джа Ян Чонг.

Читайте також: Український міністр працює в ролі пропагандиста основного союзника Росії? Аналіз візиту Кулеби до Китаю

Боротьба за глобальний вплив

Сі Цзіньпін працює над зміцненням свого авторитету миротворця в регіонах, де Вашингтон традиційно відіграє більшу роль. Так найбільші економіки світу борються за глобальний вплив. Торік Пекін здивував Вашингтон, очоливши процес укладання угоди про послаблення напруження між давніми суперниками – Саудівською Аравією та Іраном.

Візит міністра закордонних справ України Кулеби відбувся в той час, коли Пекін зібрав палестинські ворогуючі фракції для підписання угоди про створення тимчасового уряду примирення. Хоча в цій угоді, яку китайська сторона назвала «Пекінською декларацією», бракувало деталей щодо того, як працюватимуть разом такі глибоко роз'єднані супротивники, як ХАМАС і ФАТХ, вона стала сигналом про зростання впливу Пекіна за кордоном.

"Китай відіграватиме більш важливу роль у мирних переговорах, у миротворчості та розмовах – не лише на Близькому Сході та в Україні, а й у всьому світі", – зауважує професор міжнародних відносин в Університеті Ренмін Ван Івей.

Це пояснюється тим, що блок країн Глобального Півдня, що розвиваються, все більше довіряє дипломатичному підходу Пекіна, який обіцяє не втручатися у внутрішні справи, додав він.

глобальний південь дипломатія мирний план Китай

Знак гривні
Знак гривні