Указ про офіцерське звання для лікарів без кафедри запізнився на 1,5 року. І це крапля в морі незробленого, — інструкторка такмеду

27 липня президент Зеленський підписав указ, що вносить зміни у положення, що регулює проходження служби особами з медичною освітою і присвоєння первинного офіцерського звання лікарям, які не проходили військову кафедру.

Інструкторка з тактичної медицини Марія Назарова пояснила, що цим указом лікарі, які призиваються на військову службу, одразу отримуватимуть звання молодшого лейтенанта і ставатимуть на лікарську посаду. Раніше лікарі без кафедри могли ставати тільки на посаду медсестри, фельдшера чи навіть бойового медика.

Марія Назарова. Фото з її фейсбук-сторінки
Марія Назарова. Фото з її фейсбук-сторінки

Водночас бойова медикиня зазначила, що бюрократичний апарат МО/ГШ запізнився з реакцією на вимоги часу на 1-2 роки.

"Я згадала Івана, мого курсанта з 93 бригади, лікаря на посаді бойового медика Він загинув через три місяці після нашої зустрічі. Чи гинуть лікарі в стабпунктах та госпіталях? Так, на жаль, так. Чи було б в Івана більше шансів вижити, будучи на лікарській посаді? Так.

Івана шкода більше, ніж когось без медичної освіти, хто міг би стояти замість нього на посаді бойового медика? Ні, смерть кожного захисника України – непоправна втрата.

Це все я перерахувала обʼєктивні речі А субʼєктивна в тому, що Іван – от саме Іван, конкретно Іван – не дочекався 1,5 року цього указу", – написала Назарова.

Вона зауважила, що Командування Медичних сил ЗСУ довго ігнорувало те, що в війську чимало лікарів не на лікарських посадах і не підготувало своєчасно проєкт указу.

"[Іван] не дочекався, коли цей проєкт погодять двадцять полковників, із зауваженнями звісно ж – полковники хочуть бачити офіцерів після академії, а не якихось там цивільних лікарів з погонами. Іван не дочекався стати на посаду ординатора медичної роти. Іван загинув бойовим медиком. Честь Івану і подяка всіх, кого він врятував", – написала Назарова.

Вона наголосила, що таке зволікання і бюрократична тяганина з вкрай важливими рішеннями у війську – типова ситуація, і це треба змінювати.

"Цей указ – така крапля в морі незробленого. Добре, що він вийшов. Для нього знадобилось 2,5 роки повномасштабної війни, коли кожен медик на вагу золота в Силах оборони.

Люди, які писали цей указ, думали про погодження, візи, печатки, і як би це все встигнуть до 18:00. Я читаю указ і думаю про Івана.

Все, що люди роблять в Україні – ВСЕ – має бути з думкою про війну. З думкою про те, як це допоможе нам перемогти. З думкою про те, як можна зробити це швидше – вже зараз максимально ефективно. Бо Іван не дочекався. Багато з нас можуть не дочекатись наступних хороших, правильних указів, які запізнились ще в 2022.

Такі маленькі перемоги – це маленькі ларьки з солодкою ватою на дорозі, вистеленій тілами тих, хто не дочекався. Скільки людей не дочекались в армії нормальних турнікетів, переливання крові, добре підготовленого з нуля бойового медика і лікаря на стабі – цю інформацію сьогодні на конгресі, де виступали президент та міністр, не доповідали", – підсумувала Назарова.

проблеми в ЗСУ тактична медицина бюрократія

Знак гривні
Знак гривні