У США критично оцінили неповороткий підхід МОУ і Генштабу ЗСУ до розвитку оборонних технологій

Рада оборонних інновацій США оприлюднила аналіз українських спроможностей щодо розвитку технологічного потенціалу Збройних Сил України.

Розробка у межах кластера Brave1 – робот Ratel Н, який може транспортувати одразу двох поранених.  Фото: Михайло Федоров/Телеграм
Розробка у межах кластера Brave1 – робот Ratel Н, який може транспортувати одразу двох поранених. Фото: Михайло Федоров/Телеграм

Про це повідомляє Мілітарний.

Консультативна рада, що працює в інтересах Департаменту оборони США, вважає, що останні успіхи України на полі бою були підкріплені технологічною перевагою над ворогом. Її вдалося здобути шляхом інтеграції у військо легкодоступних комерційних технологій та їх швидким розвитком.

В основі бурхливого нарощення технологічного потенціалу українських Сил оборони наразі стоїть модель прямої взаємодії між програмістами, інженерами, менеджерами проєктів та військовослужбовцями на передовій. Ця взаємодія підтримується волонтерами й стартапами та фінансується з приватних джерел.

Однак, наголошують експерти з США, цей низовий підхід, хоч і ефективний через відсутність державного контролю та бюрократичної тяганини, залишається погано пристосованим до масштабування на державному рівні та взаємодії з іноземними партнерами.

Неповороткі МОУ і Генштаб

Аналітики вважають, що головним менеджером розвитку українського технологічного потенціалу має стати держава. Зараз ключову роль у цьому відіграє кластер розвитку військових технологій Brave1, перейнявши на себе частину завдань Міністерства оборони.

“Тоді як Brave1 провів колосальну роботу з розвитку української оборонної інноваційної екосистеми, сприяючи міжнародним контактам та прискорюючи процеси державних оборонних закупівель, Міністерство оборони та Генеральний штаб України не мають послідовного підходу до швидкого розвитку можливостей“, – зазначили експерти.

Зокрема, Рада оборонних інновацій США вказує на відсутність відомчої координації між розробниками та військовими, неспроможність МОУ належно сформувати та довести вимоги та запити військових до промисловості чи іноземних партнерів.

“Міноборони та Генштаб України позбавили пріоритету коаліції контактної групи оборони України (UDCG) по дронах та ІТ-засобах, віддавши пріоритет групам, які займаються бронетехнікою, артилерією та боєприпасами. Така пріоритизація відображає гостру потребу в основних бойових платформах, але також показує відсутність можливостей у МО та ГШ України сформулювати та очолити швидкий процес розвитку технологічного потенціалу“, – зазначають аналітики.

Як можуть допомогти США

У Раді оборонних інновацій представили для Департаменту оборони США низку рекомендацій.

Так, уряд США має посилити співпрацю з Україною у сфері розвитку технологій та пролобіювати цю політику в МО та ГШ України.

Також Департамент оборони США має запустити проєкти з нарощення оборонного та технологічного потенціалу, які допоможуть Україні розвинути необхідний персонал, ІТ-інфраструктуру та виробничу базу. Як приклад наводиться практика виділення відповідних грантів Канадою, Великою Британією та Норвегією.

війна технології реформи зсу генштаб зсу міноборони

Знак гривні
Знак гривні