Вибори у Венесуелі: Мадуро оголосили переможцем, хоча екзит-поли показували значну перевагу опозиції

Влада Венесуели оголосила переможцем на виборах президента Ніколаса Мадуро. Водночас опитування перед виборами та екзит-поли вказували на велику перевагу кандидата від опозиції.

Фото: REUTERS/Maxwell Briceno/File Photo
Фото: REUTERS/Maxwell Briceno/File Photo

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що одразу після опівночі в понеділок виборча комісія країни повідомила, що Мадуро виграв третій термін, здобувши 51% голосів.

Влада заявила, що опозиційний кандидат Едмундо Гонсалес здобув 44% голосів, хоча раніше опозиція заявляла, що у неї є «причини для святкування», і просила прихильників продовжувати стежити за підрахунком голосів.

Виступаючи в президентському палаці, Мадуро заявив, що його переобрання – це тріумф миру і стабільності, а виборча система – цілковито прозора.

Лідерка опозиції Марія Коріна Мачадо заявила, що Гонсалес набрав 70% голосів і що численні незалежні екзит-поли та швидкий підрахунок голосів переконливо свідчать про його перемогу.

«У Венесуелі новий обраний президент, і ним став Едмундо Гонсалес. Ми перемогли, і весь світ знає про це», – сказала вона у спільній заяві з Гонсалесом.

Гонсалес заявив, що не закликає своїх прихильників виходити на вулиці або вчиняти будь-які акти насильства.

Опитування, проведене компанією Edison Research, відомою своїми дослідженнями виборів у США, передбачало, що на виході з виборчих дільниць Гонсалес здобуде 65% голосів, а Мадуро – 31%.

Місцева фірма Meganalisis прогнозувала 65% голосів для Гонсалеса і трохи менш як 14% для Мадуро.

Reuters нагадує, що уряд Мадуро спричинив економічний колапс, міграцію близько третини населення та різке погіршення дипломатичних відносин, що увінчалося санкціями, запровадженими США, ЄС та іншими країнами, які вдарили по нафтовій галузі, що й без того перебуває у скрутному становищі.

венесуела екзит-поли вибори

Знак гривні
Знак гривні