СБУ викрила велику агентурну групу ФСБ РФ, яка готувала підпали торгових центрів в Україні та ЄС (ФОТО)

У результаті спецоперації контррозвідки Служби безпеки та Національної поліції у різних регіонах України нейтралізовано агентурну групу ФСБ, яка готувала підпали у місцях масового перебування людей.

Фото: ОГП
Фото: ОГП

Як повідомили в СБУ, основними цілями російських агентів були торгові центри, автозаправні станції, аптеки та ринки в Україні, Польщі та країнах Балтії.

Організатора агентурної групи та його спільника затримали на Прикарпатті. Вони діяли у складі угруповання, яке дистанційно координували кадрові співробітники спецслужби РФ.

До складу групи входило 19 людей, які були розосереджені по місцях проживання в Івано-Франківській, Дніпропетровській, Полтавській областях та у Запоріжжі.

Агентурна мережа РФ сбу, диверсії, агенти рф, підпали

За даними слідства, фігуранти за гроші вербували кандидатів для підпалів цивільних об’єктів. Для пошуку потенційних виконавців використовували особисті зв’язки у кримінальних колах.

Щоб «відрядити» завербованих підпалювачів за кордон, фігуранти готували для них підроблені документи. Зокрема паспорти, водійські права, дипломи про освіту та медкартки, оформлені на третіх осіб.

Таким чином агентура РФ планувала незаконно переправляти своїх спільників за межі України та «легалізувати» їх на території ЄС.

Докази діяльності агентів РФ сбу, диверсії, агенти рф, підпали
Фото: ОГП
Фото: ОГП

Як повідомили в Офісі генпрокурора, правоохоронці одночасно провели близько 40 обшуків на території Дніпропетровської, Запорізької, Івано-Франківської, Полтавської областей та у Києві.

За їх результатами вилучено зброю та набої до неї, 9 автомобілів, кошти в сумі 77 200 доларів США, 500 000 гривень, банківські картки, мобільні телефони, чорнові записи.

Також вилучено підроблені свідоцтва про реєстрацію ТЗ, медичні довідки, свідоцтва про закінчення навчального закладу та тисячі порожніх бланків.

Організатору агентурної групи ФСБ та його спільнику повідомлено про підозру за статтями державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, та підроблення документів.

сбу диверсії агенти рф підпали

Знак гривні
Знак гривні