Рекрутинг до Сил оборони: в Генштабі роз'яснили, як потрапити в бажаний підрозділ

Генеральний штаб ЗСУ визначив порядок залучення громадян на добровільну службу за мобілізацією та контрактом.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Про це повідомляє АрміяInform.

Видання пояснює, чому людині, яка добровільно вирішила стати до лав Сил оборони, замало просто подати своє резюме на вакансію і пройти співбесіду.

"Головна відповідь на це питання: тому що є пріоритетні та непріоритетні підрозділи (частини, бригади). У пріоритетні потрапити дещо простіше, по суті це бойові підрозділи. З непріоритетними процес буде довший. До того “пріоритетність” підрозділу – це закрита інформація, яку ви зможете дізнатися тільки пройшовши на конкретну позицію (але до походу в ТЦК)", – йдеться в матеріалі.

Пріоритетними є частини, які згідно із рішенням Головнокомандувача ЗСУ потребують комплектування першочергово.

Пріоритетні військові частини

Якщо військова частина входить до такого переліку, то залучення до неї відбувається безперешкодно, розповів начальник Головного управління персоналу Генштабу ЗСУ полковник Роман Горбач. За його словами, після отримання рекомендаційного листа громадянин звертається до ТЦК, проходить ВЛК і його оформлюють до батальйону резерву.

Вже з цього батальйону резерву добровольця відряджатимуть у навчальний центр для проходження базової загальної військової підготовки. І після завершення навчання він повертається саме в цей батальон резерву. А вже звідти наказом його переводять у частину, яка надала йому рекомендаційний лист.

"Судячи з усього, це зроблено аби запобігти ситуаціям, коли добровольців одразу після навчання розподіляють по бригадах, не враховуючи наявність рекомендаційного листа", – пояснює АрміяInform.

Які військові частини є пріоритетними? 

Конкретного переліку таких частин у відкритому доступі немає. Але за словами Романа Горбача, їх понад 130. Дізнатися – чи входить частина, до якої хочете долучитися, до переліку пріоритетних можна у рекрутерів, або безпосередньо під час співбесіди з представниками цієї частини. Але можна слідувати й тією логікою, що пріоритетними є саме бойові підрозділи.

«До пріоритетних військових частин, наприклад, належать всі бригади Десантно-штурмових військ, всі бригади Морської піхоти, всі механізовані бригади Сухопутних військ, всі гірсько-штурмові бригади Сухопутних військ. Всі бригади спеціального призначення, розвідувальні батальйони. Тобто, якщо прочитати назву бригади і вона видається бойовою, то на 95% ця бригада буде пріоритетного комплектування», – розповів Горбач.

Якщо військова частина не є пріоритетною

Зокрема, йдеться про тилові підрозділи, частини охорони, ТЦК та інші. До таких частин також можна долучитися на військову службу. Але процедура там інша.

Командир такої частини не може видавати рекомендаційний лист без погодження Генерального штабу ЗСУ. За словами Горбача, погоджувати залучення до таких частин будуть далеко не всіх. Перевага для тих, хто має дуже важливі дефіцитні спеціальності та в цивільному житті набули важливий досвід, який потрібен саме таким військовим частинам. Тобто, умовно стати стрільцем роти охорони шпиталю не вийде.

«Є такі спеціальності, без яких жодна військова частина не може обійтися. Наприклад, це фінансисти, юристи, фахівці зв’язку та інформаційних технологій. Є ремонтні підрозділи, де також потрібні спеціалісти, які роками здобували такий досвід. Їх неправильно було б відправити для набування іншої професії. Дизелісти катерів. Водії, які мають всі відкриті категорії. І тому подібне», – розповів Роман Горбач.

За його словами, якщо все зроблено згідно із встановленим порядком, то ймовірність потрапити в обраний підрозділ майже 100%. Хоча бувають і прикрі ситуації. Роман Горбач навів приклад, коли посадовці однієї з частин надали рекомендаційні листи громадянам з порушенням порядку. У підсумку, людей розподілили по інших військових частинах. Аби запобігати таким та іншим ситуаціям, порядок й надалі продовжуватимуть вдосконалювати.

генштаб мобілізація рекрутинг зсу порядок

Знак гривні
Знак гривні