Як БЕБ блокує роботу українського виробника бронежилетів для ЗСУ

Виробник бронежилетів, балістичних шоломів і тактичної амуніції "Українська Броня" заявив, що держава блокує взаємодію та постачання між ЗСУ та вітчизняним виробництвом.

Фото: "Українська Броня"
Фото: "Українська Броня"

У компанії розповіли, що Міністерство оборони проводило днями тендер на закупівлю 100 тис. бронежилетів для мобілізованих, тендер не відбувся через відсутність постачальників.

"Якщо коротко — «немає кому виконувати». У той самий час БЕБ блокує нашу роботу, роботу українського виробника, який може виконати половину замовлення ЗСУ. Абсурдність в тому, що є негайна потреба військових, є ми — вітчизняний виробник, що може її вирішити і є держава, яка блокує взаємодію.

Мета зараз — достукатися до Офісу Президента та налагодити процес постачання. Ми не виправдовуємося, не намагаємося хейтити БЕБ, наша мета — звернути увагу влади до спільної проблеми забезпечення ЗСУ", — зазначили у компанії.

Речниця «Української Броні» Іва Босакевич у матеріалі для Mind.ua розповіла про деталі справи.

Проблеми у компанії почалися у серпні 2023 року – коли Бюро економічної безпеки звинуватило «Українську Броню» в тому, що своєю діяльністю на початку війни компанія завдала державі… збитків. Суть обвинувачення у кримінальному провадженні зводиться до претензії про несплату податків під час митного оформлення товарів, які ввозились на початку 2022-го.

На додачу до звинувачень, слідчі Бюро економічної безпеки заарештували банківські рахунки та все майно компанії – і таким чином заблокували її роботу. В тому числі були арештовані 5000 сучасних бронежилетів та шоломів, які замість того, щоб потрапити на фронт та рятувати життя військових, уже рік лежать на складах БЕБ.

Через це із серпня 2023 року «Українська Броня» не може брати участі в тендерах на постачання бронезахисту для війська. Бо для виконання багатомільйонних контрактів компанія повинна мати кошти на закупівлю комплектуючих. Тобто постачальник має на сто відсотків вкладати свої кошти й потім чекати оплату від держави за відвантажений товар. А де взяти ці кошти, якщо всі рахунки заблоковано, а банки не позичають гроші фігурантам кримінальних проваджень?

Виробнику довелося забути і про розширення виробництва, що допомогло б раз і назавжди розв'язати проблему дефіциту бронежилетів для українського війська. Саме в серпні 2023 року – коли БЕБ розпочало кримінальне провадження – компанія була на фінальному етапі отримання значних закордонних інвестицій на будівництво найбільшого заводу броні у світі та відкриття великих кредитних ліній для забезпечення потреб Міноборони. Але після гучних піар-новин від БЕБ іноземці поставили проєкт на паузу. До завершення слідчих дій.

Звинувачення БЕБ про те, що компанія «Українська Броня» завдала шкоди і збитків державі, не сплативши податки при ввезенні броні, адвокати вважають абсурдними, з декількох причин.

По-перше, мотив і намір «Української Броні». Завдяки тому, що компанія вела волонтерську діяльність, виключивши власний прибуток, і навіть використовувала свої власні ресурси – дозволило захистити більшу кількість людей, а отже – підвищити загальну обороноздатність держави.

По-друге, якби БЕБ вирішив продовжувати діяти аморально й вимагати сплати податків за волонтерську продукцію – у цей період «Українська Броня» знаходилася на єдиному податку 2%, і, сплачуючи його, вона звільнялася від будь-яких інших податків при імпорті.

Та по факту компанія не лише не «завдавала шкоди державі», а у критичний момент взяла на себе функцію держави – постачання бронежилетів і шоломів військовим, чим насправді мало займатися МО.

беб бронежилети потреби війська тиск на бізнес

Знак гривні
Знак гривні