Штрафи замість ув'язнення. В Україні змінили покарання за крадіжки на суму до 3000 грн

Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за дрібне викрадення чужого майна".

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це повідомляє Цензор.НЕТ.

З урахуванням внесених до другого читання змін, ухваленим законом пропонується декриміналізувати крадіжки майна вартістю до 3 028 гривень (до двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Водночас пропонується встановити штрафи за дрібне викрадення майна вартістю до 3 028 грн шляхом крадіжки, шахрайства, привласнення чи розтрати:

Автори законопроєкту вважають, що в умовах воєнного стану покарання за крадіжку занадто суворе.

Зокрема, вчинення крадіжки в умовах воєнного стану одразу кваліфікується за частиною четвертою статті 185 Кримінального кодексу України, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років. При цьому крадіжка вважається дрібною, якщо вартість вкраденого не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімум доходів громадян. Відтак, наразі кримінальна відповідальність настає, якщо вартість вкраденого перевищує 302,8 грн.

Загалом у 2023 році зареєстровано 82 123 кримінальних проваджень за фактами вчинення злочинів, передбачених статтею 185 КК України ("Крадіжка"), з яких у 48 921 повідомлено про підозру, до суду скеровано 44 924 кримінальних проваджень та 30 155 кримінальних проваджень закрито.

декриміналізація крадіжки Рада

Знак гривні
Знак гривні