Україна створює армію недорогих роботів для стратегічної переваги над Росією, — AP

Близько 250 стартапів в Україні створюють армію дешевих роботів у секретних місцях, які здебільшого мають вигляд сільських автомайстерень.

Наземний транспортний засіб Odyssey. Фото: AP
Наземний транспортний засіб Odyssey. Фото: AP

Про це пише Associated Press.

"Борючись із нестачею робочої сили, величезними труднощами та нерівномірною міжнародною допомогою, Україна сподівається знайти стратегічну перевагу проти Росії на покинутому складі чи підвалі фабрики.

Екосистема лабораторій у сотнях секретних майстерень використовує інновації для створення армії роботів, яка, як сподівається Україна, знищуватиме російські війська і врятує її власних поранених солдатів і мирних жителів", — йдеться у статті.

Як приклад видання наводить стартап UkrPrototyp підприємця Андрія Денисенка, працівники якого лише за чотири дні можуть зібрати безпілотний наземний транспортний засіб Odyssey. Його найважливіша особливість — ціна: 35 000 доларів, або приблизно 10% від вартості імпортної моделі.

"Ми воюємо з величезною країною, яка не має жодних обмежень у ресурсах. Ми розуміємо, що не можемо витрачати багато людських життів, — цитує AP Андрія Денисенка. — Війна — це математика".

У виданні розповіли, що минулого місяця Odyssey їздив навколо своєї осі та здіймав пил, коли мчав кукурудзяним полем на півночі України. 800-кілограмовий прототип, який має вигляд невеликого танку без башти з колесами на гусеницях, може проїхати до 30 км на одному заряді акумулятора.

Прототип діє як рятувально-постачальна платформа, але може бути модифікований для перевезення великокаліберного кулемета з дистанційним керуванням або мінно-вибухових зарядів.

Компанія Денисенка працює над такими проєктами, як моторизований екзоскелет, що збільшує силу бійця, а також транспортними засобами, які зможуть перевозити спорядження солдата і навіть допомагати йому підійматися вгору по схилу.

"Військові оцінюють десятки нових безпілотних повітряних, наземних і морських апаратів, які виробляють прості стартапи, чиї методи виробництва далекі від гігантських західних оборонних компаній.

Інженери надихаються статтями в оборонних журналах або відеороликами в інтернеті, щоб створювати платформи за низькою ціною. Зброя або розумні компоненти можуть бути додані пізніше", — йдеться у матеріалі.

AP пише, що поєднання недорогої зброї та інструментів штучного інтелекту викликає занепокоєння багатьох експертів, які вважають, що дешеві безпілотники сприятимуть стрімкому поширенню роботизованих систем.

"Технологічні лідери Організації Об'єднаних Націй і Ватикану стурбовані тим, що використання дронів і штучного інтелекту в озброєннях може знизити бар'єр для вбивства і різко загострити конфлікти.

Human Rights Watch та інші міжнародні правозахисні організації закликають до заборони зброї, яка виключає можливість прийняття рішень людиною, і цю думку поділяють Генеральна Асамблея ООН, Ілон Маск та засновники лондонського стартапу DeepMind, що належить компанії Google", — підсумовує видання.

стратегія війна технології роботи наземні дрони

Знак гривні
Знак гривні