Литва передасть Україні критично важливе обладнання Вільнюської ТЕЦ-3

Литовська компанія передасть Україні обладнання з Вільнюської ТЕЦ-3 у межах допомоги для відновлення зруйнованої енергетичної інфраструктури через російські обстріли.

Фото: Ignitis Gamyba
Фото: Ignitis Gamyba

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Енергетична інфраструктура в зруйнованій війною Україні сильно пошкоджена. Відновлення має важливе значення для забезпечення належного функціонування життєво важливої інфраструктури країни. У відповідь на критичну ситуацію Ignitis Gamyba робить значні кроки – віддає обладнання Вільнюської третьої теплоелектростанції, (Вільнюська ТЕЦ-3), яка допоможе відновити зруйновану енергетичну інфраструктуру в Україні", – ідеться в заяві.

Зазначається, що договір про надання гуманітарної допомоги підписали "Ignitis Gamyba" та оператор системи передачі електроенергії "Хмельницькобленерго", призначений Кабінетом міністрів для отримання та розподілу гуманітарної допомоги для енергетичного сектору. Воно забезпечить розподіл обладнання.

"Ми не випадково вирішили передати обладнання Вільнюської ТЕЦ-3. Крім того, що воно добре працюватиме в енергетичній інфраструктурі України, воно також відповідає потребам оператора системи передачі", – заявила генеральна директорка Ignitis Gamyba Аста Сунгайліене.

За її словами, діяльність Вільнюської ТЕЦ-3 було зупинено в 2015 році, оскільки витрати на її експлуатацію були занадто високими, а також було визначено, що енергоблоки не мають значного впливу на стабільність енергосистеми.

"Попри те, що станція була закрита протягом дев'яти років, ми змогли законсервувати її обладнання, яке зберегло свою повну функціональність. Станція, загальною тепловою та електричною потужністю майже 1 000 МВт, працювала понад 30 років і забезпечувала теплом близько половини Вільнюса. Тепер це обладнання сприятиме відновленню життєво важливої інфраструктури в Україні", – додала керівниця компанії.

У компанії зазначають, що до складу гуманітарного вантажу, переданого компанією, входить понад 300 одиниць найважливішого обладнання Вільнюської ТЕЦ-3.

"Із міркувань безпеки ми не можемо розголошувати більше інформації про допомогу, включно з назвами, потужністю обладнання або електростанціями, на які його буде передано", – уточнили в Ignitis Gamyba.

енергетична криза допомога Україні обстріли енергосистем литва

Знак гривні
Знак гривні