Об'єднав понад 20 держав. Які зобов’язання містить безпековий компакт з Україною, підписаний на саміті НАТО

Лідери України, США, ще 21 держави НАТО, а також ЄС та Японії за підсумками зустрічі підписали "Український компакт" (Ukraine Compact) – багатосторонній документ, що містить зобов’язання щодо підтримки України.

Фото: ОП
Фото: ОП

"Ми, лідери Сполучених Штатів Америки, Бельгії, Канади, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Ісландії, Італії, Японії, Латвії, Литви, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Іспанії, Швеції та Сполучене Королівство разом з президентом Європейської Ради, головою Європейської Комісії та президентом України:

Підтверджуємо, що безпека України є невіддільною частиною безпеки євроатлантичного регіону та за його межами, і що ми маємо намір підтримувати Україну, поки вона не здолає агресію Росії", – йдеться у заяві.

Документ ставить за мету "прискорення колективних зусиль із задоволення всеосяжних потреб України у сфері безпеки". У ньому держави-підписанти зобов'язуються:

  1. Підтримувати нагальні потреби України у сфері оборони та безпеки, у тому числі шляхом продовження надання допомоги у сфері безпеки та навчання, сучасної військової техніки, а також оборонної промисловості.
  2. Прискорити зусилля з розбудови майбутніх Збройних Сил України.
  3. У разі майбутнього збройного нападу Росії на Україну після завершення нинішніх бойових дій, швидко і колективно зібратися на найвищому рівні для визначення відповідних наступних кроків на підтримку України, включно з наданням швидкої і сталої допомоги у сфері безпеки та накладенням на Росію економічних та інших штрафів.

Договір є відкритим для приєднання інших держав. І буде діяти паралельно з просуванням України до вступу в ЄС і НАТО.

Як заявив президент США Джо Байден, договір Ukraine Compact об'єднує держави-союзники в "єдиній всеохопній архітектурі безпеки". Це допоможе захисту України, зокрема, в довгостроковій перспективі.

Щодо короткострокової перспективи, розповів американський лідер, то "ми надамо Україні боєприпаси, зброю, навчання, щоб протистояти російській агресії".

"У середньостроковій перспективі – ми допоможемо розбудувати армію, щоб захистити Україну та стримати нову агресію. Щоб, якщо Путін надумав знову це зробити, то всі країни її підтримали", – пояснив Байден.

Він також нагадав свої слова про те, що "ми будуємо "міст" для України до НАТО".

"Це шлях до майбутнього членства. Цей компакт в центрі цього мосту. Ми об'єднані проти Путіна в цій безглуздій та жорстокій війні", – резюмував Байден.

допомога Україні байден Україна-ЄС-НАТО гарантії безпеки

Знак гривні
Знак гривні