Країни "коаліції дронів" на чолі з Британією створили для України фонд на понад €45 млн: куди спрямують кошти

Країни "коаліції дронів" створили фонд на суму понад 45 мільйонів євро, що забезпечить спільні закупівлі для швидкої доставки безпілотників в Україну.

Фото: Повернись живим
Фото: Повернись живим

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

"10 липня, ми, члени коаліції дронів, підписали Меморандум про взаєморозуміння, який визначає основні напрямки діяльності коаліції, структуру управління та механізми закупівель.

Цим Меморандумом ми створюємо спільний фонд коаліції під керівництвом Великої Британії, який дозволить здійснювати спільні закупівлі для швидкого та ефективного постачання безпілотників. На сьогодні Нідерланди, Велика Британія, Латвія, Нова Зеландія та Швеція пообіцяли внести до спільного фонду понад 45 мільйонів євро, і очікуються додаткові внески", — йдеться у заяві.

Зазначається, що коаліція дронів зосереджена на забезпеченні України безпілотниками та компонентами, виробленими промисловістю країн-учасниць Української оборонної контактної групи (UDCG), а також на пошуку шляхів підтримки українських виробників для забезпечення Збройних сил України найефективнішими можливостями.

Латвія надає полігон для випробування безпілотників для промисловості та військових задля постійного вдосконалення безпілотних технологій. Велика Британія оголосила галузевий конкурс від імені коаліції дронів на розробку і закупівлю безпілотників з видом від першої особи (FPV), на який було отримано 265 заявок. Наразі ці пропозиції оцінюються, і очікується, що перші контракти будуть підписані в серпні.

У заяві наголошується на планах коаліції поставити в Україну 1 мільйон FPV-дронів. Водночас її члени працюють над забезпеченням інших типів безпілотників, таких як розвідувальні, ударні, модернізовані безпілотники зі штучним інтелектом, а також засоби протидії безпілотним літальним апаратам.

підтримка україни британія дрони фонд

Знак гривні
Знак гривні