Підліток з Шостки створив робота-розмінувальника, що може перетворюватися на дрон-камікадзе (ФОТО)

Школяр зі Сумщини створив модель універсального робота-розмінувальника. Він може виявляти протипіхотні та протитанкові міни. Керувати пристроєм можна дистанційно. Тож фахівець, який ним управлятиме, у разі вибуху не травмується.

Школяр зі Шостки створив унікальний винахід роботи, українські винаходи, дрони, сумщина

Історію розробника розповідає ТСН.

Єрмаку Роговому із Сумщини 15 років. Його мама Ірина пригадує: технікою син почав захоплюватися ще років з трьох. Ліхтарики, іграшки та дрібна побутова техніка — на деталі хлопчик розбирав усе, що потрапляло під руку. Згодом батьки відвели Єрмака на станцію юних техніків. Крім того, хлопець вчився у Малій академії наук (МАН).

Підліток склав чимало моделей машин і роботів. Та справжня гордість Єрмака — модель універсального робота-розмінувальника. Його прототип вирішив розробити, бо, каже, подібна техніка зараз дуже потрібна військовим і рятувальниками.

Пристрій оснащений клешнею-маніпулятором, камерою і працює на дистанційному управлінні. Він за допомогою спеціального металошукача може виявляти протитанкові та протипіхотні міни під землею на глибині до 30 сантиметрів. Завважки робот лише у кілька кілограмів, тому наїхавши на міну — не підірветься.

Підліток з Сумщини розробив універсального робота роботи, українські винаходи, дрони, сумщина

"Коли він бачить можливе місцерозташування міни, він буде видавати звуковий сигнал. Якщо на поверхні лежить міна, може взяти її маніпулятором, а так він викидає маркер", — каже винахідник.

Собівартість такого приладу 7-8 тисяч гривень. Але Єрмаку обійшовся приблизно у тисячу. Від ідеї до втілення її у життя — знадобилося близько року. Винахіднику на всіх етапах допомагав керівник гуртків станції юних техніків Євгеній Небилиця. Він розповідає: насправді робот багатофункціональний. Його можна буде використовувати не лише для розмінування. 

"Якщо використати такий робот як дрон-камікадзе, то якраз пластик ПВХ підійде дуже гарно. Адже він дешевий, це буде одноразовий робот. Може нести на собі вантаж або якусь вибухівку", — каже Небилиця. 

роботи українські винаходи дрони сумщина

Знак гривні
Знак гривні