Незворотність членства, 40 млрд євро на 2025 рік, нова структура з надання допомоги: головне з саміту НАТО

На ювілейному 75-му саміті НАТО, який 9-11 липня проходить у Вашингтоні, лідери держав-членів Північноатлантичного альянсу одностайно підтримали нову риторику Альянсу щодо майбутнього вступу України до НАТО. Також вони затвердили план фінансування на наступний рік та вирішили створити структуру з надання допомоги та тренування для України (NSATU).

Фото: nato.int
Фото: nato.int

Незворотність членства

Як пише ЄП, рішення саміту є амбітнішим за минулорічну, Вільнюську декларацію. Ключова відмінність – детальне твердження про те, що повноцінне членство України в НАТО не має альтернатив.

"Ми будемо продовжуємо підтримувати (Україну) на її незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО", – йдеться у документі. "Майбутнє України в НАТО", – підкреслює рішення.

Як відомо, рішення НАТО ухвалюються лише у разі, якщо жодна держава не виступила проти жодного з його формулювань.

Як і анонсували посадовці Альянсу, декларація саміту також запроваджує термін "мосту до членства", який запропонували у США, однак рішення не розкриває його суть. Натомість Альянс "вітає прогрес, якого Україна досягла після Вільнюського саміту щодо демократичних, економічних і безпекових реформ"  і бере зобов’язання підтримувати "демократичні реформи та реформи сектору безпеки, які міністри закордонних справ країн НАТО продовжуватимуть оцінювати за допомогою адаптованої Річної національної програми".

40 млрд євро допомоги

НАТО офіційно погодило військову допомогу Києву на 40 млрд євро протягом 2025 року.

Як йдеться у декларації ювілейного саміту, шляхом пропорційних внесків члени Альянсу мають намір надати Україні мінімальне базове фінансування в розмірі 40 млрд євро протягом наступного року та забезпечити стійкий рівень допомоги з питань безпеки.

Окрім цього, Альянс взяв на себе зобов’язання щодо довготривалої допомоги ЗСУ, а не лише підтримки у 2025 році, щоби "забезпечити сталий рівень безпекової допомоги Україні, беручи до уваги потреби України, національні бюджетні процедури і двосторонні безпекові угоди, які члени Альянсу уклали з Україною".

Наступного року, на саміті у Гаазі, глави держав і урядів мають намір переглянути внески членів Альянсу. Так само можливий перегляд суми допомоги, виходячи з потреб України, на майбутніх самітах НАТО.

Нова структура

НАТО створило структуру з надання допомоги та тренування Україні в галузі безпеки (NSATU) для координації надання військової техніки та тренувань для України від країн-членів та партнерів Альянсу.

«Метою цієї структури є надання Україні допомоги у сфері безпеки на довготривалій основі, забезпечення посиленої, передбачуваної та узгодженої підтримки», — пояснили в Альянсі.

NSATU, яка діятиме на території країн-членів Альянсу, підтримуватиме самооборону України відповідно до Статуту ООН.

«Згідно з міжнародним правом, NSATU не зробить НАТО стороною конфлікту.  Вона підтримуватиме трансформацію сил оборони і безпеки України, що сприятиме її подальшій інтеграції в НАТО», — наголосили в Альянсі.

Крім того лідери підтримали створення Спільного центру аналізу, тренування та освіти НАТО-Україна (JATEC), "важливого стовпа практичної співпраці, який має визначити і застосувати уроки війни Росії проти України та посилити оперативну сумісність України з НАТО".

Саміт також привітав рішення генерального секретаря призначити старшого представника НАТО в Україні.

допомога Україні НАТО саміт

Знак гривні
Знак гривні