Укрзалізниця інвестує $215 млн у газові електростанції. Коли з'являться перші установки

Укрзалізниця планує інвестувати €215 млн (без витрат на встановлення) у газові електростанції загальною потужністю 250 МВт.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це йдеться у статті Forbes.

Зазначається, що перші установки 10 МВт планують ввести в експлуатацію до початку зимового періоду. Для реалізації проєкту Укрзалізниця створила окрему компанію – «УЗ Енерго».

УЗ веде перемовини з кількома всесвітньо відомими виробниками, які зможуть поставити генератори впродовж 3–4 місяців.  «УЗ Енерго» замовляє газопоршневі установки потужністю 1, 2, 5 та 10 МВт.

Компанія обрала 20 майданчиків по всій країні, де будуть встановлені станції. Триває оформлення правовстановлюючих документів та технічних умов на приєднання до мережі.

До 50% генерації «Укрзалізниця» планує використовувати на свої потреби, не менше 50% – віддавати в ринок. Також планують надавати послуги на ринку допоміжних послуг.

Forbes зазначає, що Укрзалізниця – єдиний оператор на українському енергоринку, через мережу якого можливо транспортувати електроенергію, якщо мережі НЕК «Укренерго» вийдуть з ладу. УЗ входить до п’ятірки найбільших розподільчих компаній країни за протяжністю електромережі та обсягами перетоку. 

Про плани будувати власну генерацію електроенергії на основі газових мініелектростанцій компанія заявила у червні 2024-го на тлі того, як Росія продовжує нищити українську енергосистему: втрачено вже понад 9 ГВт, зокрема понад 90% теплової генерації. 

Читайте також: Втрата генеруючих потужностей в Україні еквівалентна споживанню чотирьох країн ЄС, — Укренерго

інвестиції обстріли енергосистем енергетична криза укрзалізниця

Знак гривні
Знак гривні