Дедалі більше демократів хочуть, щоб Байден знявся з виборів, — CNN

Тоді як Джо Байден і його найближче оточення оговтуються після катастрофічного виступу президента на дебатах минулого тижня, дедалі більше лідерів Демократичної партії заявляють, що хочуть, щоб він пішов у відставку заради блага партії та країни.

Байден з родиною. Фото: Haiyun Jiang/The New York Times/Redux
Байден з родиною. Фото: Haiyun Jiang/The New York Times/Redux

Про це пише CNN.

Зазначається, що депутат Палати представників від Демократичної партії Ллойд Доггетт першим публічно закликав президента Джо Байдена відмовитися від балотування на другий строк.

"Утворилася велика і зростаюча група демократів у Палаті представників, які занепокоєні кандидатурою президента, що представляє широкі верстви населення", — сказав CNN інший законодавець від Демократичної партії на умовах анонімності.

"Ми глибоко стурбовані його траєкторією і його здатністю перемогти. Ми хочемо дати йому простір для прийняття рішення [піти у відставку], але якщо він цього не зробить, ми будемо все голосніше заявляти про нашу стурбованість", — додав він.

Видання поспілкувалося з понад двома десятками нинішніх і колишніх посадовців Демократичної партії, а також з донорами і давніми союзниками Байдена. Багато з цих людей кажуть, що вони вже вирішили, що президент має припинити свою кампанію, і дехто з них вважає, що він повинен оголосити про це рішення цього тижня.

Вони не зверталися до Байдена напряму, сподіваючись, що він сам прийме рішення, але терпіння вичерпується, сказали багато демократів в інтерв'ю CNN, на тлі ознак того, що Байден не зробив жодних кроків, щоб серйозно розглянути зростаюче занепокоєння. За словами помічників, на цих вихідних він збирається відвідати штати, які вагаються, що свідчить про те, що він не планує змінювати курс.

Спочатку була надія, що сім'я президента переконає його піти у відставку, зважаючи на те, як погано пройшли дебати. Однак на виїзному засіданні Байдена в неділю в Кемп-Девіді стало очевидно, що сім'я президента згуртувалася навколо його рішення продовжувати кампанію, звинувачуючи штаб у його помилках.

"Одне слово, яке ви знаєте про Байдена: впертий", — сказав один високопоставлений представник Демократичної партії, який публічно підтримував Байдена в минулому, але в приватному житті вважає, що йому потрібно відійти в сторону. "Вони намагаються дати йому простір, щоб він усвідомив, яка це катастрофа".

І хоча штаб Байдена наполягає на тому, що дебати були просто поганим вечором для 81-річного президента, демократи, які хочуть, щоб він пішов у відставку, кажуть, що це не був одноразовий інцидент, який можна виправити.

Ставки, і без того неабиякі, ще більше зросли після того, як у понеділок Верховний суд постановив, що Трамп має право на значний імунітет від судового переслідування, що, на думку деяких стурбованих демократів, робить більш нагальною необхідність для Байдена піти у відставку.

Це рішення дає колишньому президенту значну юридичну перемогу і "робить Трампа ще більш небезпечним", — сказав один колишній обраний представник Демократичної партії, який роками підтримував Байдена, але тепер хоче, щоб він завершив свою кампанію.

Деякі провідні демократи, включно з принаймні одним високопосадовцем адміністрації Байдена, вже почали обговорювати, на їхню думку, болісний процес заміни Байдена і вибору нового кандидата. Окрім віцепрезидентки Камали Гарріс, кілька губернаторів і законодавців чекають на лаві запасних в Демократичній партії. За шість тижнів до Національного з'їзду Демократичної партії і менш ніж за 130 днів до виборів вони хочуть розпочати роботу.

вибори у сша байден демократи дебати

Знак гривні
Знак гривні