Аспіранти Могилянки виступили проти змін правил вступу та навчання

Група аспірантів Національного університету “Києво-Могилянська академія” вважає зміну правил вступу до аспірантури порушенням права на освіту та ініціювала петицію за скасування Наказів МОН № 909 та № 910.

Фото ілюстративне. Джерело: shotam.info
Фото ілюстративне. Джерело: shotam.info

24 червня 2024, коли основна сесія складання Єдиного вступного іспиту (ЄВІ) вже розпочалася, Міністерство освіти та науки оприлюднило два накази, які змінили порядок вступу та навчання. Так, Наказом № 909 було піднято мінімальний бал за ЄВІ у частині ТЗНК з 150 до 160 (вже вдруге за цей рік), а також скасовано мінімальний бал за іноземну мову, який заклади вищої освіти тепер можуть не враховувати зовсім. Натомість Наказ № 910 заборонив денну форму навчання на аспірантурі за контрактом майже для всіх категорій громадян і громадянок.

За словами міністра Оксена Лісового, такі рішення були мотивовані загрозою національній безпеці. Істотне зростання кількості вступників свідчить, на думку міністра, про “фіктивне навчання” та створює в системі освіти “діру” для ухилянства. На підтримку своєї позиції МОН наводить статистику, що нібито свідчить про аномальну кількість вступників.

Натомість Ініціативна група аспірантів вважає неправомірним внесення таких змін шляхом видачі наказу, підготованого та підписаного за два дні. На їхню думку, МОН неправомірно обмежує право на вищу освіту, закріплене в Конституції, а зокрема право вільний вибір форми навчання, гарантоване законом “Про освіту”. Учасники та учасниці групи обурені тим, що МОН виходить за межі своїх компетенцій, звинувачуючи тисячі людей в “ухилянстві”, а також обмежує права тих груп, які взагалі не підлягають мобілізації.

Ознайомитися зі змістом петиції, яка опублікована на Урядовому порталі можна за посиланням: https://petition.kmu.gov.ua/petitions/6702

Ось що говорить з цього приводу міністр освіти Оксен Лісовий:

"В останні два роки стрімко зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку, які раптом згадали, що їм треба друга чи третя вища освіта, аспірантура чи докторантура.

У 2024 для складання ЄВІ всього зареєструвалися 246 189 осіб. 79% з них — це чоловіки, серед яких майже половина претендує на вступ до аспірантури. А якщо конкретніше — 91 561 особа призовного віку. Рекорд всіх рекордів.

Звісно, мені б хотілося, щоб одного дня наука в Україні стала такою популярною (...) Але зараз такі цифри виглядають скоріше як аномалія. Аномалія, яка шкодить якості освіти, економіці (фіктивне навчання створює нові схеми та мільйони доларів в тіні), а найголовніше — національній безпеці".

зміни освіта аспіранти мобілізація

Знак гривні
Знак гривні