Українську бойову систему DELTA інтегрували з польською TOPAZ

Під час навчань НАТО CWIX24 у польському місті Бидгощ українська бойова система DELTA успішно пройшла інтеграцію з польською системою управління артилерійським вогнем TOPAZ.

Фото: Міноборони
Фото: Міноборони

Про це повідомляє Міністерство оборони.

Навчання, які проходили у двох частинах — Pink Enclave (секретна) та Green Enclave (несекретна) — дозволили українській команді вперше працювати в ролі хабу для збору та обробки даних.

Система DELTA забезпечувала збір, оновлення та доповнення інформації, зокрема даних про розташування власних сил і дружніх підрозділів, які потім передавались на польську систему TOPAZ. Це сприяло створенню повного розуміння ситуації на полі бою, а також продемонструвало здатність DELTA до безпечної передачі даних з обмеженим доступом.

TOPAZ використовується в гаубицях KRAB та самохідних мінометах RAK, які стоять на озброєнні України.

«У підсумку українська система успішно впоралася із завданням та підтвердила сумісність з багатьма іншими системами НАТО. Цього року команда системи DELTA успішно протестувала п'ять різних стандартів взаємосумісності», — розповіла заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко.

Роботу DELTA окремо презентували для Верховного головнокомандувача НАТО з питань цифрової трансформації генерала Філіпа Лавіна та заступника начальника штабу розвитку спроможностей НАТО з питань цифрової трансформації віцеадмірала Джеффрі В. Г'юза.

Нагадаємо, у червні стало відомо, що на початку липня система DELTA буде повністю легалізована і впроваджена в українське військо. Ця система, розроблена ГО «Аеророзвідка» та Центром інновацій та розвитку оборонних технологій Міноборони, дає змогу бачити поле бою в режимі реального часу та відображає повітряну, наземну, морську ситуацію на цифровій мапі. Система дозволяє обмінюватися інформацією в межах підрозділу, бригади, а за потреби – і з союзниками.

україна-нато війна технології польща delta

Знак гривні
Знак гривні