Фонд Джорджа і Амаль Клуні подав до суду на російських військових

Міжнародний центр із захисту прав людини (CEHRI) і Фонд Клуні за справедливість (CFJ), очолюваний юристкою ООН з прав людини Амаль Клуні та її чоловіком, голлівудською зіркою Джорджем Клуні, подали до суду на російських військових.

Джерело фото: Цензор
Джерело фото: Цензор

Про це повідомляє Bild.

Як повідомив фонд, у понеділок до Федеральної прокуратури Австрії подали позов із вимогою розслідувати злочини сексуального насильства і вбивства, вчинені російськими військовими в Україні.

В основі лежать докази проти злочинців, які захопили населений пункт у Київській області в перші дні повномасштабного російського вторгнення в Україну. CFJ представляє інтереси двох жінок, які тоді були зґвалтовані російськими солдатами.

Позов спрямований проти безпосередніх виконавців злочинів, а також семи командирів середньої та старшої ланки, які були визнані підозрюваними.

"Олену" та "Ольгу" (імена змінено) вночі забрали з будинків п'яні російські солдати в супроводі свого командира. Військові спочатку прийшли до Олени. На запитання, чи вб'ють її солдати, командир відповів, що їй нема чого боятися, бо "пацани просто хочуть розважитися".

Потім солдати пішли до будинку Ольги. Коли її чоловік спробував перешкодити їм забрати дружину, військові застрелили його на місці.

Згідно з позовом, після неодноразових зґвалтувань обом жінкам вдалося втекти та повернутися у свої будинки. Через кілька тижнів населений пункт визволили українські війська. Одна з жінок залишилася там, інша втекла до Австрії.

CEHRI, австрійська некомерційна організація, провела детальний юридичний аналіз, який засвідчив, що, ґрунтуючись на принципах екстериторіальної юрисдикції, Австрія має повноваження розслідувати та переслідувати за судом ці злочини як воєнні злочини та злочини проти людяності в австрійських судах.

Фонд CFJ зазначив у своїй заяві: "Злочини були скоєні в рамках широко розповсюдженої та систематичної практики порушень прав людини щодо цивільного населення на територіях, окупованих російськими військами, що було детально задокументовано органами ООН та іншими організаціями".

До справи включено докладні докази, зібрані під час виїзних розслідувань в Україні, а також комплексний аналіз даних з відкритих джерел, які використовуються для збору інформації про окремих злочинців, командні структури та інші докази.

CEHRI закликає австрійську владу почати кримінальні розслідування і видати міжнародні ордери на арешт підозрюваних.

Читайте також: Масове вбивство на Житомирській трасі: мапа, хронологія та розслідування російського злочину

покарання росії позов австрія воєнні злочини рф

Знак гривні
Знак гривні