Вчені виявили рослину-"екстремала", здатну вижити на Марсі (ФОТО)

Науковці з Китаю стверджують, що виявили пустельний мох, здатний витримувати умови, подібні до марсіанських.

Lee Rentz/Alamy
Lee Rentz/Alamy

Про це пише The Guardian.

Йдеться про Syntrichia caninervis — мох, який трапляється в таких регіонах, як Антарктида і пустеля Мохаве. За словами дослідників, він може витримувати екстремальну посуху та холод, а також високий рівень радіації.

Команда каже, що їхня робота вперше досліджує виживання цілих рослин у такому середовищі, а також зосереджується на потенціалі вирощування рослин на поверхні Марса, а не в теплицях.

"Унікальні дані, здобуті в нашому дослідженні, закладають основу для колонізації космічного простору за допомогою природно відібраних рослин, адаптованих до екстремальних стресових умов", — пишуть автори дослідження.

У своїй статті в журналі The Innovation дослідники з Китаю описують, як пустельний мох не лише вижив, а й швидко відновився після майже повного зневоднення. Він також зміг регенерувати в нормальних умовах зростання після того, як провів до п'яти років при -80°C і до 30 днів при -196°C, а також після опромінення гамма-променями, причому доза близько 500 Гр навіть стимулювала новий ріст.

Потім команда створила установку з тиском, температурою, газами та ультрафіолетовим випромінюванням, подібними до марсіанських. Вони виявили, що мох вижив у цьому середовищі і зміг регенерувати за нормальних умов росту, навіть після семи днів впливу. Команда також відзначила, що рослини, які були висушені перед таким впливом, почувалися краще.

"Дивлячись у майбутнє, ми очікуємо, що цей багатообіцяльний мох може бути доставлений на Марс або Місяць для подальшої перевірки можливості колонізації та росту рослин у космічному просторі", — пишуть дослідники.

Професор Стюарт МакДеніел, експерт з моху з Університету Флориди назвав дослідження важливим, але водночас вказав на певні обмеження.

"Ці експерименти є вагомим першим кроком, але вони не показують, що мох може бути важливим джерелом кисню і що він здатен розмножуватися та проростати в марсіанських умовах", — сказав науковець.

Докторка Агата Зупанська з Інституту SETI вважає, що мох може допомогти збагатити і трансформувати кам’янистий матеріал, знайдений на поверхні Марса, щоб уможливити ріст інших рослин. Однак, додала вона, у дослідженні не було перевірено вплив корпускулярної радіації.

Водночас професор Едвард Гінан з Університету Вілланова в США назвав дослідження вражаючим.

"Цей екстремотолерантний мох може стати багатообіцяльною піонерною рослиною для колонізації Марса", — сказав він, хоча й зауважив, що для росту моху потрібна вода.

марс дослідження рослини наука

Знак гривні
Знак гривні