Російські бомби падають на її власну територію: скільки РФ впустила за рік, — розслідування WP

Американське видання The Washington Post отримало від української розвідки й проаналізувало внутрішні документи влади Бєлгородської області РФ, які засвідчують регулярні падіння планерних бомб на території РФ.

Вирва у Бєлгороді через падіння російської бомби. Джерело фото: WP
Вирва у Бєлгороді через падіння російської бомби. Джерело фото: WP

Згідно з документом, отриманим WP, щонайменше 38 бомб впали в Бєлгородській області на кордоні з Україною між квітнем 2023 і квітнем 2024 року, хоча більшість з них не вибухнули.

"Приблизно порівнянні з більш досконалими американськими керованими бомбами JDAM, ці планерні бомби є великими боєприпасами радянських часів, модернізованими системами наведення, які, за словами експертів, часто виходять з ладу, що призводить до падінь на російську територію.

Більшість бомб були виявлені цивільними особами - лісниками, фермерами або мешканцями навколишніх сіл. У більшості випадків Міністерство оборони не знало, коли бомби були запущені, що вказує на те, що деякі з них могли лежати там кілька днів", — йдеться у розслідуванні.

Документи свідчать, що щонайменше чотири бомби впали на саме місто Бєлгород. Ще сім були знайдені в околицях. Найбільше, 11, впало в прикордонному районі Грайворона, де частину не вдалося підняти через «складну оперативну ситуацію».

Документ, спочатку перехоплений українською розвідкою і переданий WP, містить таблицю інцидентів з посиланнями на надзвичайні постанови про знешкодження бомб і евакуацію і є продуктом відділу з надзвичайних ситуацій міста Бєлгорода.

Незалежне російське ЗМІ Astra підтвердило, що багато інцидентів, описаних у документі, збігаються з тими, які воно отримало від місцевих органів влади та з повідомлень у місцевих засобах масової інформації.

Astra підрахувала, що Росія випадково скинула понад сотню бомб на власну територію, а також на окуповані райони на сході України за останні чотири місяці — в той самий період, коли спостерігалося значне збільшення використання планерних бомб.

WP перераховує численні інциденти на території, пов'язані з планерними бомбами. Зокрема згадує про те, як у травні вибух зруйнував кілька поверхів житлового будинку в Бєлгороді, в результаті чого загинуло 17 людей. Російські військові звинуватили в цьому українську ракету, тоді як OSINT-група Conflict Intelligence Team з'ясувала, що це був результат випадкового бомбардування ФАБ-500 або зенітної ракети російської ППО.

Місцева влада зазвичай мовчить про ці інциденти, повідомляючи лише про "нещасні випадки", звинувачуючи в них українські обстріли або просто не повідомляючи про різні вибухи, що прогриміли в регіоні, особливо останнім часом.

"Певний відсоток російських бомб бракований. Ця проблема є відтоді, як вони почали використовувати ці комплекти УМПК, і вона не має принципового вирішення. Ми думаємо, що ці випадкові скиди спричинені ненадійністю цих комплектів, що, схоже, не турбує ВПС Росії", — пояснив військовий експерт Conflict Intelligence Group Руслан Левієв.

бомби повітряний терор рф бєлгород

Знак гривні
Знак гривні