"Інколи ставлення до військових в армії — як до худоби". Як підвищити низьку правову культуру в ЗСУ

Військовослужбовець ЗСУ, голова правління ГО «Регіональний центр прав людини» Сергій Мокренюк пише про те, що військовослужбовець — абсолютно незахищена людина, яка має права лише на папері. "Інколи ставлення до військовослужбовців з боку командирів як до худоби", — стверджує Мокренюк.

За його словами, баланс між адекватністю і свавіллям в армії тримається на принциповості/впертості військовослужбовців, на їхній харизмі, хитрості, адекватності окремих командирів, загальній ситуації та швидкій зміні обстановки. Дуже рідко цей баланс тримається за рахунок досвіду та знань, додає військовий.

"Широкомасштабна агресія два роки тому привела в армію багато вільних, незалежних, самодостатніх, досвідчених людей.

Але загальна проблема — відсутність знань. Відсутність знань нормативних актів, прав і обовʼязків, механізмів їх реалізації та захисту. Низька правова культура, яка притаманна нашому суспільству загалом, в армії призводить до катастрофічних наслідків.

Людина в армії не людина, а тварина. Один з моїх близьких друзів-офіцерів шокував командира фразою «командире, це не етично».

Для нас, українців, особливо людей, близьких мені по духу, одним із найважливіших чинників в житті є відчуття справедливості. Воно має неймовірне значення для морально-психологічного стану військовослужбовців. Це прагнення до справедливості зменшує як можливості до свавілля, так і негативні його наслідки", — пише Мокренюк.

Яке рішення?

Військовослужбовець і правозахисник наголошує, що збільшення кількості «уповноважених» чи «гарячих ліній» не призведе до суттєвих змін.

"Наслідки передбачити важко, зокрема тому, що перевірки по таких зверненнях проводяться формально, в тому числі є порочна практика доручати їх розгляд тим, на кого скарга (якщо треба окремо розкрию чому).

Гадаю, рішенням є лише формування належного рівня правової культури: навчання, навчання, навчання", — зазначає Мокренюк.

Він перераховує дієві навчальні механізми, які можуть покращити становище військовослужбовця в армії:

"Це все змусить людей вивчати свої повноваження, задля виконання своїх службових обовʼязків. Нам потрібна висококваліфікована армія. Зрештою, знання і вміння оперувати власним функціоналом є ознакою професійності.
Власне, нам потрібно впроваджувати в армії все те, що направлене на формування громадянського середовища", — підсумовує Мокренюк.

Наші морпіхи готують великий ударний дрон "Баба Яга" до роботи. Джерело: Сергій Мокренюк/Фейсбук
Наші морпіхи готують великий ударний дрон "Баба Яга" до роботи. Джерело: Сергій Мокренюк/Фейсбук

Військовослужбовець також оголосив збір на антену морпіхам для завдання вогневого ураження ворогу великими ударними безпілотниками. "Бо вони — морпіхи 2САДн 36 бригади — ефективні, а нам треба їх ефективність збільшити", — наголошує Мокренюк.

Збір на апгрейд ударного БПЛА

Ціль: 123 000 ₴

Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/9V578pw2DW

Номер картки банки

5375 4112 1957 4311

військові навчання права військових реформи зсу

Знак гривні
Знак гривні