Вода під час блекаутів. У Чернігові монтують австрійську когенераційну установку

На території одного з об’єктів «Чернігівводоканалу» готуються запускати когенераційну установку. Це перша така установка на водоканалі в Україні. Забезпечить підприємство електроенергією під час відключення, працюватиме навіть у повний блекаут.

Працюватиме на газу

Обладнання від одного з найвідоміших виробників (австрійського «Янбахера») — в 2022 році надала міжнародна благодійна організація з питань міграції. Орієнтовна вартість установки близько 15 мільйонів гривень. 

На проєкт, будівництво, під’їзні дороги, будівлі під когенерацію використовували кошти підприємства. З того тарифу, що платять чернігівці. 

«В інших містах від установки відмовилися»

— Коли міжнародні партнери пропонували установку іншим містам, вони з різних причин відмовилися, — каже 49-річний Сергій Малявко, керівник комунального підприємства «Чернігівводоканал». — Говорили, що складний комплекс суміжних питань. А ми відразу погодилися. Бо вже тоді я розумів, що будуть відключати світло. Когенераційна установка — це, по суті, двигун внутрішнього згоряння, що працює від газу або біогазу. Можна використовувати газ із загальної мережі. Є генератор, що виробляє електроенергію. За рахунок того, що є охолоджувальний контур, окрім електричної буде теплова енергія. Використовуватимемо її для опалення приміщень: адмінбудівлі, лабораторії стічних вод. 

Потужність когенераційної установки повністю забезпечить електроенергією очисні споруди міста. Поки що вона працюватиме на природному газу. Підрядники «СПМК-2 Теплицяспецмонтаж», котрі встановлюють обладнання, з Броварів. До війни будували тепличні комплекси. 

Від тепла до лимонаду

До речі, когенераційні установки можуть виробляти і СО (оксид вуглецю).

— Могли б розливати лимонад, якби водоканал цим займався, — жартує Костянтин Гордієнко, майстер будівельних та монтажних робіт. — На заводі «Кока-Кола» стоїть схоже обладнання. Принцип такий самий, але в нас спрямування на вироблення електричної та теплової енергії. 

Роботи по встановленню обладнання почалися в грудні минулого року. Росіяни знищували електропідстанції, в країні почався дефіцит кабелю, трансформаторів, це затягнуло строки установки. У травні над цим працювала бригада електриків, встановили трансформатор по розподілу електроенергії. 

Костянтин Гордієнко заводить в комутаційну кімнату, набиту обладнанням. Називає її серцем установки. Виробляється електроенергія, подається в сухий трансформатор італійського виробництва. Працює дуже тихо, боїться вологи, тому має бути встановлений лише у приміщенні. Звідти вольти потрапляють на підстанцію.

— Надлишок тепла влітку буде йти до градирні, — разом з керівником водоканалу піднімаємося металевими сходами на дах будівлі. — Звідси надлишок тепла викидатиме в повітря, — пояснює Сергій Малявко. — Просто в повітря викидати тепло шкода. Можна встановити сушарню.

— Сушити фермерам пшеницю, кукурудзу?

— Теоретично так. Вивчаємо, куди можна подіти надлишок тепла, аби заробити гроші для підприємства. 

— Ми будемо автономними і незалежними від електричної енергії з мережі, — пояснює Сергій Михайлович. —когенерація зможе працювати 24 на 7, щоб забезпечувати світлом наші очисні споруди. Якщо враховувати, що впродовж місяця піднімуть ціни на електроенергію як для населення, так і для бізнесу, когенераційна установка для нашого підприємства вигідна.

Енергія з каналізації

А ще на водоканалі готують проєкт установки, що вироблятиме біогаз. Вона працюватиме від продуктів нашої життєдіяльності, що стікаються на очисні з усього міста. Шляхом бродіння виділяється біогаз, що буде перетворюватися на електроенергію. Після першого запуску біогазової установки треба до місяця часу, аби пройшов перший цикл бродіння. Далі процес стане безперервним. І створить виробничий замкнутий цикл. Є донори, зацікавлені провести реконструкцію очисних споруд Чернігова. Водоканал на стадії пошуку проєктної організації. 

Сергій Малявко по-хорошому заздрить тим країнам, де підприємства давно працюють з біогазом. Це, приміром, Данія.

В Україні подібні заводи є у аграріїв. За підрахунками керівництва «Чернігівводоканалу», на будівництво біогазової установки потрібно близько 12 мільйонів доларів. Розраховують на донорську допомогу. 

Юлія СЕМЕНЕЦЬ

Фото авторки

когенераційна установка

водопостачання відключення світла блекаут енергосистема чернігів

Знак гривні
Знак гривні