"Під загрозою ремонт і будівництво на АЕС". У Київському інституті "Енергопроект" заявляють про тиск з боку Міненерго

Упродовж останніх кількох місяців чиновники Міненерго чинять систематичний тиск на Акціонерне товариство "Київський науково-дослідний та проєктно-конструкторський інститут "Енергопроект" (АТ КІЕП).

Рівненська АЕС. Джерело фото: Forbes
Рівненська АЕС. Джерело фото: Forbes

Про це під час спільної пресконференції "Енергетична галузь України: загрози, виклики, рішення" заявив голова Правління АТ КІЕП Юрій Сапожников, інформує Цензор.НЕТ.

Спочатку керівництво Міненерго намагалось у незаконний спосіб вилучити архівну унікальну документацію Інституту за 90 років існування, що призвело б до неможливості здійснювати проєктні роботи, зокрема, на замовлення АТ "НАЕК "Енергоатом".

А вже у квітні цього року було свідоме блокування бронювання 50% співробітників призовного віку, хоча КІЕП – це остання стратегічно важлива установа, яка зберегла до 350 висококваліфікованих інженерів-проєктантів.

"Одночасне вручення 52-х повісток співробітникам однієї установи чиновниками Міненерго виглядає не інакше як спроба відвертого тиску на Інститут з використанням владних повноважень", – наголосив Юрій Сапожников.

Крім того, організоване умисне припинення виплат коштів за виконані Інститутом роботи (через АТ НАЕК "Енергоатом") на суму 26 млн грн.

На думку колективу АТ КІЕП, дії чиновників Міненерго мають на меті знищити або встановити повний контроль над незалежним проєктувальником для того, щоб мати можливість безконтрольно завищувати ціни у своїх кошторисах на будівництво нових об’єктів генерації, зокрема, 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС. Це створює усі умови для масштабної корупції.

У зв’язку з цим представник АТ КІЕП закликав до припинення свавілля з боку чиновників Міненерго та недопущення знищення Інституту. В компанії також сподіваються на підтримку президента, уряду, громадськості та початок діалогу з метою пошуку шляхів відновлення повноцінного енергопостачання в країні.

"У тяжкий період для нашої держави блокування роботи або ліквідація такої унікальної установи, як КІЕП, матиме широкомасштабні та трагічні наслідки. Як мінімум, будуть зупинені всі інженерні роботи, пов’язані з ремонтами на АЕС України та створенням розподіленої захищеної електричної генерації. Як максимум, не будуть добудовані нові енергоблоки АЕС, внаслідок чого енергетика країни не отримає нових додаткових потужностей. У такому разі про новий гігават генерації до кінця 2024 року, анонсований президентом України, доведеться забути", – констатував Юрія Сапожников.

КІЕП визначений критично важливим підприємством паливно-енергетичного комплексу для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення.

аес тиск Міненерго кіеп генерація

Знак гривні
Знак гривні