Захист лише 1,2% планети. Вчені визначили, як швидко запобігти зникненню тисяч видів тварин і рослин

Вчені визначили 16 825 ділянок на планеті (це становить 1,2% поверхні Землі), які потребують термінового захисту протягом наступних п'яти років, щоб запобігти зникненню тисяч видів тварин і рослин.

Зникаючі африканські дикі собаки в національному парку Південна Луангва, Замбія. Вид перебуває під загрозою через фрагментацію ареалу. Фотографія: Nature Picture Library/Alamy
Зникаючі африканські дикі собаки в національному парку Південна Луангва, Замбія. Вид перебуває під загрозою через фрагментацію ареалу. Фотографія: Nature Picture Library/Alamy

Про це свідчить дослідження, опубліковане в журналі Frontiers in Science, пише The Guardian.

Провідний автор дослідження еколог Ерік Дінерштейн розповів, що команда намагалася виявити найрідкісніші у світі види з обмеженим ареалом.

"Більшість видів на Землі є рідкісними, що означає, що вони або мають дуже вузький ареал, або зустрічаються з дуже низькою щільністю, або і те, і інше", — сказав він.

З виявлених ключових ділянок, які автори дослідження назвали "природоохоронними імперативами", 38% перебувають у межах 2,5 км від наявних природоохоронних територій, що вказує на те, що вони можуть бути потенційними "швидкими переможцями". На Філіппінах, Бразилії, Індонезії, Мадагаскарі та Колумбії разом міститься більш ніж половина таких місць.

У 2022 році уряди зобов'язалися захистити 30% планети для природи в рамках цілей ООН щодо біорізноманіття, серед більш ніж 20, спрямованих на те, щоб зупинити нестримну втрату природи в усьому світі до кінця цього десятиліття. За даними ООН, 16,6% поверхні суші та внутрішніх вод світу перебувають під охороною, і багато урядів перебувають у процесі прийняття рішень щодо розширення природоохоронних територій.

Однак дослідження показало, що уряди часто не в змозі забезпечити охорону біорізноманіття на територіях, які найбільш гостро потребують захисту. Автори підрахували, що лише 7% нових природоохоронних територій, створених у 2018-2023 роках, є домівкою для видів, які перебувають під найбільшою загрозою зникнення.

За словами дослідників, охорона визначених ними ключових місць коштуватиме 29-46 мільярдів доларів США протягом наступних п'яти років і охоплюватиме 1,6 мільйона квадратних кілометрів. Це можна зробити шляхом поєднання купівлі землі, розширення прав корінних народів і прав власності на землю, а також створення заповідних територій на державних землях.

У дослідженні порівнювалися глобальні дані про ссавців, птахів, рептилій, земноводних і рослин з наявними природоохоронними територіями, а також використовувався супутниковий аналіз для виявлення залишків ареалів видів, що перебувають під загрозою зникнення. Більшість територій, визначених для термінового захисту, містяться в тропіках, але також були виявлені луки, широколистяні ліси помірного поясу і тундра.

Це дослідження зосереджене на тому, як можна запобігти неминучому вимиранню видів, а не на тому, що потрібно для відновлення природи на Землі. Вчені стверджують, що для запобігання знищенню біорізноманіття та збереження екосистем, які мають вирішальне значення для людського суспільства, потрібно більше, ніж розширення природоохоронних територій.

захист тварини дослідження екологія природа

Знак гривні
Знак гривні