Цьогоріч можна додати 1 ГВт завдяки збільшенню кількості малих сонячних станцій, — Держенергонагляд

Зараз великі сонячні електростанції щоденно виробляють близько 3 ГВт потужності, забезпечуючи енергосистему України вдень. Завдяки збільшенню кількості індивідуальних сонячних станцій цього року можна додати ще близько 1 ГВт потужності.

Фото: DW/G.Rueter
Фото: DW/G.Rueter

Про це заявив голова Державної інспекції енергетичного нагляду Руслан Слободян.

«Сонячна генерація, яка сьогодні дає підтримку нашій енергосистемі упродовж денного періоду – це не лише великі потужні станції, якими володіє бізнес, а також усі приватні невеликі сонячні електростанції, яких у нас вже тисячі. Вони роблять надзвичайно вагомий внесок у підтримку енергонезалежності України», – наголосив він.

Слободян зазначив, що є очікування зростання кількості установок розподіленої генерації, встановлених бізнесом та громадянами.

«Держава дає максимально «зелене світло» для розбудови розподіленої генерації. Для якнайшвидшого розвитку відкриваються всі можливості: істотно спрощено процедуру підключень, технічні умови на приєднання електричних мереж обленерго зобов’язані видати протягом двох днів, а не через 10, як було раніше. Також максимально спрощено всі дозвільні документи – тепер достатньо лише довідки від ВЦА про необхідність встановлення такого об'єкта», – повідомив чиновник.

Слободян також нагадав про розширення програми "Доступні кредити 5-7-9 %" на газотурбінні та газопоршневі установки і плани запровадити податкові пільги на імпорт цього обладнання. За його словами, для громадян буде доступна спеціальна програма пільгового безвідсоткового кредитування на 5 років через Фонд розвитку підприємництва.

Голова Держенергонагляду додав, що вартість сонячних панелей у світі щороку знижується, і наразі мінімальний базовий набір потужністю 5 кВт коштує приблизно від $5000.

Читайте також: Експоненціальне зростання сонячної енергетики змінить світ, — The Economist

енергетична криза обстріли енергосистем сонячна енергія

Знак гривні
Знак гривні